Analistii recomanda debutantilor pe piata de capital efectuarea de plasamente in unitati de fond

Odata cu cresterea nivelului de trai, romanii incep sa se intrebe in ce sa mai investeasca banii. Este clar ca depozitele bancare si-au pierdut de mult atractivitatea, atat timp cat dobanzile, de multe ori, nici nu reusesc sa acopere comisioanele percepute de catre banci. In aceste conditii, cei cu venituri ceva mai mari incep sa se uite spre piata de capital si, in special, spre investitiile in actiuni listate.

Pentru persoanele care nu au experienta in domeniul financiar sau cunostintele in domeniu sunt superficiale, debutul pe piata de capital este indicat sa inceapa cu plasamente intr-un fond mutual. "Pentru investitorii care dispun de resurse financiare ceva mai mici si nici nu au experienta plasamentelor pe piata de capital sau nu lucreaza in domeniul financiar, este recomandata investitia in fonduri mutuale. Iar daca doresc sa beneficieze de randamentele de la bursa, pot opta pentru un fond pe actiuni", a declarat, pentru Adevarul, Dorin Danescu, presedintele societatii de administrare a investitiilor Star Asset Management.

Acces facil pe alte piete de capital

Principiul de baza al functionarii fondurilor deschise de investitii este dispersia riscului, respectiv efectuarea de plasamente in mai multe instrumente financiare. "Diversificarea obligatorie a portofoliului fondului conduce la expunerea activelor acestuia pe un numar ridicat de emitenti. Efectul direct este atenuarea impactului unor posibile evolutii negative ale preturilor Actiunilor din portofoliu", a declarat, pentru Adevarul, Cosmin Paunescu, director general la SAI KD Investments Romania.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.