Scaderea TVA la constructiile noi de locuinte genereaza o oferta mult mai mare si implicit o regenerare a fondului locativ.

Piata imobiliara din Serbia ofera posibilitati de investitie atit dezvoltatorilor mari care doresc realizarea de complexuri rezidentiale, cit si investitorilor mai mici care doresc achizitionarea unuia sau a mai multor apartamente spre a le inchiria ulterior. Dezvoltarea pietei imobiliare rezidentiale sirbesti inregistrata in ultimii ani are mai multe cauze. In principal, aceasta s-a dezvoltat datorita investitiile dezvoltatorilor locali.

De asemenea, spre sfirsitul anului 2005 au inceput sa apara pe piata si mari dezvoltatori externi, in special cei din Israel. Un alt aspect care a dus la revigorarea fondului locativ din Serbia, in special cel din Belgrad, a fost si dinamica in continua crestere a pietei constructiilor si a creditelor ipotecare. Cresterea puterii constructorilor interni si inlesnirea conditiilor de creditare au dus la o cerere mai mare pe aceasta piata. Dezvoltatorii au raspuns de asemenea pozitiv la aceasta cerere. Chiar daca momentan nu exista echilibru intre cerere si oferta, nivelul preturilor nu este mare. Cresterea puterii de cumparare, nivelul salariilor din capitala tarii, care sint semnificativ mai mari decit in orasele din provincie, precum si orientarea ofertei spre clasa de mijloc sint doar citeva dintre ingredientele de succes ale pietei rezidentiale din Belgrad, care au facut ca preturile apartamentelor vechi sa nu cunoasca un caracter speculativ, asa cum se intilneste pe piata bucuresteana. De asemenea, trebuie precizat faptul ca din iunie 2005 TVA pentru constructiile noi a scazut de la 18 la numai 8%. Acest lucru a generat o oferta mult mai mare pe piata rezidentiala din Serbia si implicit pe cea din Belgrad.

Belgrad - capitala succesului

Capitala Serbiei este unul dintre modelele de succes ale regenerarii pietei imobiliare pe toate sectoarele, in special pe cel rezidential. Astfel, Belgradul reprezinta 30% din piata rezidentiala de apartamente noi din toata Serbia, iar anul 2005 a fost anul cu cele mai multe proiecte finalizate pe aceasta piata. De asemenea, in acest an au fost anuntate cele mai multe proiecte rezidentiale de diferite dimensiuni pe piata rezidentiala din acest oras. Deoarece apartamentele destinate clasei mijlocii sint cele mai cautate, zonele solicitate de aceasta categorie din cerere o reprezinta marile bulevarde din Noul Belgrad: Avnoja si Arsenja Carnojevica. Alte zone destul de cautate din acest oras sint Stari Grad, Vracar si Savski venac. In ceea ce priveste apartamentele si vilele destinate clasei de lux, acestea sint de obicei situate in zone precum Vracar si Dedinje.

O alta caracteristica a pietei imobiliare din Belgrad, din care se poate observa foarte clar ca pe aceasta piata oferta raspunde nevoilor cererii, este faptul ca sirbii prefera locuinte cu o suprafata locuibila mai mica decit media. De fapt ei doresc apartamente cit mai mici, pentru ca pretul sa fie de asemenea mai mic. Ca o consecinta o reprezinta si faptul ca mai mult de 50% din oferta este reprezentata de garsoniere si de apartamentele de doua camere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.