Bancile au refuzat sa onoreze pana la finele anului trecut cecuri si bilete la ordin care insumau peste 1.276 miliarde lei, potrivit raportarilor efectuate de institutiile bancare la Centrala Incidentelor de Plati (CIP) a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Numarul total de refuzuri de plata al bancilor la instrumentele de debit se ridica la 13.397 de cazuri, acestea fiind de fapt incercari de a plati dintr-un cont o suma mai mare decat cea disponibila, adica tentative de frauda. Bancile nu au raportat insa nici un incident la plata cu cambii - un alt instrument care se pare ca este foarte putin folosit in Romania.

Biletele la ordin, o problema

Din totalul de 13.397 de refuzuri ale bancilor comerciale de a achita sumele inscrise pe instrumentele de plata, cele mai multe au fost in cazul biletelor la ordin prezentate la ghisee - peste 10.000 la numar. Totodata, si totalul sumelor inscrise pe biletele la ordin refuzate la plata a fost de aproape doua treimi din totalul sumelor neachitate - 778 miliarde de lei. Tot pana la data precizata, institutiile bancare au refuzat achitarea a 2.436 de cecuri care insumau aproape 498 miliarde de lei.

Peste 3.200 de persoane 'cu risc>>

Persoanele fizice si juridice care au avut tentative de fraudare cu instrumentele de plata sunt inregistrate in Fisierul National al Persoanelor cu Risc. Numele inscrise in aceasta baza de date nu pot fi sterse decat in urma unei decizii judecatoresti sau in cazul anularii informatiei raportate la CIP de catre institutia bancara care a raportat respectivul incident. In prezent, numarul persoanelor cu risc se ridica la 3.247, din care 3.206 sunt firme. Numarul celor care au generat incidente la plata este insa mai mare - 3.606, ceea ce inseamna ca 400 de nume au fost iesit din baza de date mentionata.

668 de interdictii bancare

Un numar de 668 de persoane sunt in prezent in interdictie bancara de a emite cecuri. Cele mai multe dinte acestea sunt persoane juridice - 663 , in timp ce numarul persoanelor fizice care se afla in aceasta situatie este de numai cinci. Aceste persoane nu au voie sa emita cecuri timp de un an de la data inregistrarii lor in baza de date a Centralei a unui incident de plata major. Dupa ce o banca impune acest regim unui titular de cont, CIP transmite aceasta informatie tuturor centralelor bancilor, fiecare dintre acestea distribuind respectiva informatie in sistemul propriu. Un procedeu identic este aplicat si in cazul pierderii, distrugerii sau anularii unor instumente de plata de catre banca care le-a emis pentru a preveni decontarea acestora.

O firma poate consulta, prin intermediul unei banci, baza de date a CIP pentru a verifica "bonitatea" potentialilor parteneri de afaceri. Totodata, bancile pot consulta baza de date a Fisierului National al Persoanelor cu Risc in momentul in care analizeaza un dosar de credit sau deschiderea unui cont pentru un client nou.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.