In goana lor dupa clienti noi, bancile din Romania, odata cu dezvoltarea consumului, au inceput sa scoata la iveala noi instrumente de imprumut

Pentru cei doritori sa obtina un credit cat mai ieftin, cea mai avantajoasa oferta pare a fi cea in asa-numitele "monede exotice", francul elvetian sau yenul japonez.

Ele sunt tentante pentru nivelul scazut al dobanzilor, comparativ cu cele americane sau europene, ceea ce permite obtinerea unor sume mai mari. Daca pe piata europeana dobanda EURIBOR este de 3,4%/an pentru perioade de trei luni, in cazul francului elvetian nivelul este de 1,7 - 1,8% iar pentru yenul japonez de pana la 0,5%. Aceste valori, cu tot cu comisioanele solicitate de banci, sunt mai scazute decat dobanda de politica monetara a BNR, care este de 8,75%/an.

Principalul risc pentru cei care doresc astfel de credite este cel valutar, datorita volatilitatii destul de mari a leului si a volumului de tranzactionare redus, ceea ce necesita calcularea cursului yen/leu sau franc/leu prin intermediul euro. O intarire a monedei nipone, care nu este totusi ceva de actualitate, aceasta coborand la cele mai scazute cote fata de euro de la crearea acestuia din urma, ar scumpi instantaneu creditul. Analistii anticipeaza o crestere lenta a dobanzii nipone, economia aflandu-se inca in zona deflatiei. In acest moment Banca Romaneasca acorda credite in yeni incepand de la o valoare nominala de 3,5%/an, la care se adauga comisioanele.

In privinta creditelor in euro, analistii anticipeaza o crestere a dobanzii la euro pana la sfarsitul anului la 3,50% fata de 3,25%, pentru prima jumatate a anului viitor asteptandu-se o crestere la 4%.

Surpriza ar putea veni insa din partea leului. Daca procesul de dezinflatie va continua, este posibil ca BNR sa reduca pana in martie dobanda de politica monetara, dar si rezervele minime ale bancilor, ceea ce ar elibera mai multi lei in sistem.

Ieri, Banca Nationala a atras de la bancile comerciale 2,245 miliarde lei, in depozite cu scadenta la o luna si cu o dobanda de 8,75%/an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.