Romtelecom a castigat prima batalie in fata autoritatilor, care au promis ca vor schimba regurile jocului avand in vedere ca Romtelecom nu mai detine monopol pe piata

Declaratiile razboinice facute de oficialii Romtelecom la sfarsitul saptamanii trecute au avut rezultatul scontat. Autoritatile din domeniul telecomunicatiilor au afirmat ca actualele reglementari dupa care functioneaza piata sunt depasite de realitate si ca acestea vor fi schimbate in acest an. De asemenea, autoritatile considera ca efortul de spargere a monopolului fostului operator de stat este, in mare parte, terminat si ca telefonia fixa incepe sa functioneze dupa regulile concurentei.

"Piata de telecomunicatii din Romania a intrat, in mod limpede, intr-o noua etapa, motiv pentru care Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) va efectua, la sfarsitul acestui an, o analiza a pietei, in urma careia isi va adapta demersul de reglementare la noile realitati", a declarat, citat de NewsIn, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), Dan Georgescu.

Piata de telefonie fixa este, in acest moment, mai intens reglementata decat cea a telefoniei mobile, pentru ca aceasta din urma a fost, inca din start, o piata concurentiala, prin intrarea simultana a doi operatori. In primii doi ani de la privatizarea Romtelecom, situatia a ramas, in linii mari, neschimbata, fostul operator monopolist pastrandu-si pozitia dominanta, a continuat Dan Georgescu.

Afirmatiile presedintelui ANRC privind monopolul Romtelecom sunt insa contrazise de presedintele Comisiei IT&C din Senatul Romaniei, Varujan Pambuccian, care considera ca operatorul si-a pierdut pozitia dominanta pe care o avea in 2003, in momentul liberalizarii pietei. In momentul de fata, e nevoie de aceleasi criterii de reglementare, pentru orice tip de dominanta, pe piata de telecomunicatii, a mai spus Varujan Pambuccian. "Consider ca realitatea actuala de pe piata romaneasca de telecomunicatii depaseste autoritatile", a declarat Pambuccian.

Mobilii, judecati separat

Romtelecom s-a aratat nemultumita si de regurile dupa care trebuie sa joace si cele dupa care functioneaza operatorii din telefonia mobila. "Desi operatorii de telefonie mobila au o putere mult mai mare pe piata prin prisma numarului de utilizatori, ANRC insista sa suprareglementeze activitatea Romtelecom, in timp ce concurenta beneficiaza de un mediu mult mai relaxat", declarase saptamana trecuta directorul executiv juridic si de relatii ale companiei Romtelecom, Catalin Dima.

Opinia sa nu este insa impartasita si de ANRC, care spune ca cei trei operatori functioneaza pe piete diferite si ca nu se concureaza reciproc. "Vom putea vorbi de o "piata de voce" (care sa includa atat telefonia mobila, cat si cea fixa) numai atunci cand aceasta piata va fi identificata si recunoscuta la nivelul Uniunii Europene. Comisia Europeana urmeaza sa analizeze si sa redefineasca pietele relevante din domeniul comunicatiilor si, daca piata unificata de voce va fi recunoscuta ca o autoritate, ANRC se va conforma si va avea o noua abordare", a spus Georgescu.

Monopol pe segmentul de Internet

Oficialii ANRC au mai afirmat ca vor analiza posibila dominanta la nivel regional, si, daca realitatea o va cere, va concentra activitatea de regelementare asupra operatorilor dominanti la nivel regional. Acest fapt este intarit si de Pambuccian care a afirmat ca criteriul regional trebuie avut in vedere de catre autoritatea de reglementare, pentru ca, in prezent, exista operatori relevanti pe pietele mici.

"Activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a fost una corecta, insa consider ca trebuie sa incheiem o etapa si sa adaptam demersul de reglementare la noile cerinte ale pietei", a mai spus presedintele Comisiei IT&C din Senat.

Pambuccian considera insa ca exista un monopol pe alte segmente de telecomunicatii, si ca in aceste sectoare ar trebui sa intervina autoritatile. "Exista monopoluri mai discrete, cum ar fi monopolul de continut, care constituie un pericol mare pentru viitor", a continuat Pambuccian, referindu-se la furnizorii de conexiune internet. ANRC spune insa ca nu intra in atributiile sale reglementarea acestui segment, acest aspect fiind reglementat de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), iar reglementarea activitatii furnizorilor de internet fiind atribuita Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).

Romtelecom sustine ca a pierdut un milion de clienti

Romtelecom a acuzat, duminica, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) ca nu trateaza in mod egal toti marii jucatori de pe piata de telefonie si ignora specificul local al pietei romanesti, fiind depasit de realitatile acestei piete.

"Prin transpunerea legislatiei comunitare in domeniul comunicatiilor fara o adaptare la specificul pietei romanesti, ANRC a inregistrat un esec teribil, descurajand investitiile in infrastructura si promovand un model concurential incorect", a declarat duminica Catalin Dima. Oficialul Romtelecom a apreciat ca pana la sfarsitul acestui an, compania va pierde aproximativ un milion de clienti, ca urmare a politicii discriminatorii a autoritatii de reglementare.

Reprezentantii Autoritatatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) s-au declarat surprinsi de acuzele lansate duminica de oficialii Romtelecom si sustin ca reglementarile urmaresc interesului consumatorului final. "ANRC a adoptat si va adopta intotdeauna o atitudine impartiala fata de toti jucatorii din piata si va continua sa protejeze, prin toate demersurile sale, interesele utilizatorilor romani. in aceasta calitate ANRC nu isi permite sa alimenteze un razboi al declaratiilor de presa sau sa intre intr-o disputa publica cu Romtelecom".


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.