In ciuda faptului ca intreprinderile mici si mijlocii din Romania considera integrarea in structura europeana drept o oportunitate de dezvoltare, aproape 80% dintre firme au in vedere numai piata locala si nationala, doar 15% dintre IMM vizand piata UE. De asemenea, din totalul IMM romanesti, doar 11,72% isi vand produsele/serviciile in alte tari europene si numai 7,19 la suta dintre firme se orienteaza si catre pietele din afara Europei.

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este perceputa de circa 40 la suta dintre IMM drept o oportunitate majora, in timp ce numai 26 la suta apreciaza ca ar fi o amenintare pentru dezvoltarea afacerii, a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu, la lansarea versiunii in limbile engleza, franceza, germana si spaniola a Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2006.

Jumatate dintre firme nu realizeaza planuri si politici anuale

Conform Cartei, cele mai frecvente oportunitati de afaceri pentru IMM in cursul acestui an sunt cresterea vanzarilor pe piata interna (aproape 65%), asimilarea de noi produse, penetrarea pe noi piete, realizarea unor parteneriate de afaceri si folosirea de noi tehnologii. Din totalul firmelor investigate, 51% realizeaza planuri si politici anuale, 37 la suta nu desfasoara activitati formalizate de planificare si numai 12 procente elaboreaza planuri pe 3 - 5 ani. Principalul avantaj competitiv pe care IMM considera ca il au fata de competitori sunt calitatea produselor/serviciilor oferite, indicata de 54% dintre intreprinderi, acestea fiind urmata de raportul calitate-pret, pretul scazut al produselor si serviciilor oferite, reputatia firmei (16%), pregatirea profesionala a angajatilor (11,26%).

Numarul angajatilor in cadrul IMM, in crestere

Numarul angajatilor a crescut anul trecut, in randul IMM, cu 3,15 pocente fata de 2004, ceea ce reprezinta o crestere de personal per intreprindere cu aproape 20%. De asemenea, peste un sfert dintre firme au mentinut in 2005 acelasi nivel de salarizare ca in 2004, in timp ce doar 5,40% dintre societati au crescut salariile cu peste 20%. Cat despre activitatile de training, studiul arata ca doar 60% dintre IMM deruleaza activitati de formare profesionala.

In ceea ce priveste persoanele nou angajate in sectorul IMM, in 2005, fata de 2004, rezultatele anchetei releva o medie de 3,15 salariati nou angajati pe o firma si o crestere a personalului angajat cu 19,53%. Studiul arata ca majoritatea IMM, respectiv 78,78%, au angajat sub 5 persoane, 11,46% incadrand in munca intre 6 si 10 salariati. Totodata, procentul firmelor care au angajat intre 11 si 20 de persoane se situeaza la peste 5%, in timp ce doar 4,27% dintre intreprinderi au angajat peste 20 de oameni. Cresterile procentuale cele mai mari de angajati se inregistreaza la nivelul firmelor in varsta de pana la 5 ani.

Intreprinderile se tehnologizeaza

Peste 80% dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania sunt dotate cu calculatoare, nivel apropiat de media Uniunii Europene, aparatele fiind insa utilizate in principal pentru transmiterea mesajelor prin posta electronica si mai putin pentru comert electronic sau achizitii de servicii. In urma cu doi ani, doar 55% dintre IMM romanesti aveau calculatoare.

La nivelul UE, numarul mediu al intreprinderilor mici si mijlocii care utilizeaza computerul se ridica la 88% din total. "IMM-urile romanesti folosesc calculatoarele in primul rand pentru a transmite si primi e-mailuri, nefiind inca obisnuite sa le utilizeze pentru a derula activitati de comert", a declarat Ovidiu Nicolescu.

Pascu vrea sa tripleze numarul avizelor prin aprobare tacita

Numarul autorizatiilor necesare inceperii unei afaceri care pot fi acordate automat in lipsa unui raspuns al autoritatilor va fi aproape triplat, pana la circa 60% din totalul avizelor solicitate in prezent, potrivit ministrului de stat pentru coordonarea mediului de afaceri, Bogdan Pascu. "Am facut un inventar al tuturor avizelor solicitate firmelor si am ajuns la o cifra care mi se pare de-a dreptul astronomica. Unele aprobari sunt necesare, cum ar fi cele de la pompieri sau pentru operatiuni speciale, dar sunt si o serie de avize absolut decorative care nu isi au rostul", a spus Pascu, la lansarea versiunii in limbile engleza, franceza, germana si spaniola a "Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2006".

El a aratat ca intentioneaza sa majoreze numarul avizelor care pot fi acordate automat, conform procedurii aprobarii tacite, de la 21,3%, in prezent, la 50-60% din totalul autorizatiilor. Discutiile cu Ministerul Justitiei pentru redactarea proiectului de modificare a Legii privind procedura aprobarii tacite au fost finalizate, urmand ca documentul sa fie prezentat Guvernului in maximum o luna, a precizat vicepremierul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.