Panta ascendenta capatata de segmentul real-estate s-a transpus intr-un adevarat boom prin dublarea numarului fondurilor de investitii patrunse in Romania pe parcursul acestui an. Sumele investite si locatiile alese au devenit mult mai diversificate, iar capitalizarile au depasit in general 100 milioane de euro. Potrivit analistilor, toate segmentele de pe piata se vor confrunta cu o scadere a randamentului investitiilor

Piata investitiilor in imobiliare si-a continuat evolutia spectaculoasa capatata inca din 2005 prin dublarea numarului fondurilor de investitii care au intrat in Romania pe parcursul acestui an, se arata intr-un studiu al companiei imobiliare Colliers.

Pentru sectorul imobiliar, anul precedent a insemnat momentul in care cel mai mare numar de noi developeri, in mare parte straini, au incercat patrunderea pe piata locala.

Majoritatea fondurilor de investitii intrate recent provin din Austria, Marea Britanie, Germania, Grecia si SUA, iar investitiile avute in vedere ating valori de la 30 milioane euro pana la 2 miliarde euro.
Sumele investite si locatiile alese au devenit mult mai diversificate, principalele proprietati vizate de investitorii institutionalizati fiind cladirile de birouri inchiriate deja, spatii de retail, logistica si industrial, in special proiecte pentru care exista cerere pe piata, iar capitalizarile au depasit in general 100 milioane de euro, se arata in studiul citat.

Pentru o buna penetrare a pietei si pentru a-si asigura accesul la anumite produse prezente pe piata, investitorii au inceput sa incheie si parteneriate cu dezvoltatorii.

Cladirile office, magnet pentru fondurile de investitii

Locatiile bine alese pentru dezvoltarea cladirilor office au jucat un rol foarte important in decizia fondurilor de investitii, care au trecut peste dimensiunile reduse ale acestora. Nimic nou nu s-a petrecut in topul preferintelor pe zone, nordul pastrandu-si pozitia de lider. Daca fondurile de investitii s-au dublat, numarul potentialelor tranzactii fata de deal-urile incheiate in 2005 s-a micsorat vizibil pe fondul unei oferte limitate a proiectelor de clasa A livrate pe piata.
Totusi, piata cladirilor de clasa B s-a situat pe o panta ascendenta, cu proiecte noi destul de cautate, atat in Pipera, cat si in vestul Capitalei, aproape de campusul universitar Politehnica.

Segmentul retail nu a beneficiat de un an spectaculos, fiind inregistrat doar cateva mici tranzactii. Tranzactia segmentului retail a fost reprezentata de vanzarea completa a City Mall unui grup de investitori englezi. De expansiuni agresive au avut parte lanturile de centre comerciale, developerii patrunzand in mai multe orase odata. Piata industriala a inregistrat o singura tranzactie, anume vanzarea Phoenix Logistics britanicilor de la Fund Morley. Piata rezidentiala a continuat sa atraga mici investitori, piedici de anul trecut fiind puse de numarul limitat al proiectelor livrate si de preturile ridicate ale acestora.

Cu mai mult de 20 de unitati in stadiul de proiect, developerii si-au indreptat atentia spre terenurile garantate. Investitorii, atat marii jucatori, cat si cei mai putin importanti, s-au aratat interesati de proiectele mijlocii in curs de livrare. Trendul in randul investitorilor mici si mijlocii este reprezentat de regula de cumpararea apartamentelor.

Confruntandu-se cu lacune de productie pe alte domenii, fondurile de investitii s-au aratat deschise inspre traditionala piata a rezidentialelor.

Austriecii, pionii importanti ai tranzactiilor din 2006

Fondurile de investitii austriece au avut o importanta majora pe sectorul imobiliar. Patru dintre cele mai importante 10 proprietati vandute in Bucuresti au implicat prezenta austriecilor. Investitorii din Marea Britanie si Irlanda i-au urmat in- deaproape, focalizandu-si atentia inspre proiecte sub si aproape de 10.000 mp. Doua dintre proprietatile din Capitala preluate de investitorii austrieci au fost Portland Trust’s Bucharest Business Park, vandut fondului de investitii CAImmo, tranzactie in care a fost implicata firma Colliers, si Floreasca Tower, cumparata de Uniqa's.

Printre tranzactiile de pe piata in care a fost implicata firma Colliers se numara achizitia Cascade Business Center de catre fondul Fabian, preluarea de catre fondul Equest a unui imobil de birouri situat in zona Jules Michelet, precum si cumpararea Pipera North Center 2 de catre fondul austriac Immoeast.

Tranzactii spectaculoase au fost reprezentate de Millenium Business Center, cumparat de catre fondul European Convergence Property Company, pentru 36,5 milioane de euro, vehicul care anterior a achizitionat imobilul Construdavam dezvoltat de Impact, pentru 19 milioane de euro.
Tranzactia anului a fost, de departe, achizitia de catre Accession Fund a cladirii de birouri Charles de Gaulle Plaza.

Randamentul investitiilor, in scadere sustinuta

Potrivit estimarilor analistilor Colliers, valoarea totala a tranzactiilor cu cladiri de birouri a fost, in primele sapte luni ale anului, de peste 200 milioane euro, aproape cat nivelul inregistrat pe tot parcursul anului trecut. Daca la inceputul anului randamentul investitiilor in spatii de birouri era de putin sub 8%, in perioada urmatoare se previzioneaza o reducere a nivelului pana la sub 7%. Pe o panta ascendenta s-au situat si randamentele pentru spatiile comerciale, de 8%-10%, care isi vor mentine ritmul descendent inregistrat in acest an si vor ajunge la 7,5%-8%.

Segmentul spatiilor industriale va urma si el aceasta tendinta, randamentul investitiei urmand sa coboare de la 10% la 7,5-8%, fapt ce a dus la aprecierea analistilor imobiliari care au anuntat o scadere a randamentului investitiilor pe toate segmentele de pe piata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.