Interesul investitorilor straini pentru piata romaneasca specializata pe partea de productie de componente auto continua sa se materializeze. Fie ca este vorba de noi jucatori intrati recent pe piata sau de nume "cu experienta" care isi extind capacitatile de productie ori isi diversifica planurile de afaceri, in sector activeaza peste 80 de companii. La nivelul anului trecut, aceasta industrie a generat un procentaj de 9% din totalul celor 12.400 de locuri de munca create de investitiile straine directe.

Desi fenomenul extinderii producatorilor straini de componente auto s-a resimtit inca din anul 1993, prin intrarea pe piata a doua companii, de-abia dupa anul 2000 miscarea a devenit evidenta. in prezent, in Romania isi desfasoara activitatea circa 80 de firme specializate in productia de componente auto. in perioada ianuarie-iunie anul curent, cinci companii au investit pentru deschiderea unor centre de productie in Romania. Iar zonele preferate sunt Ardealul si Banatul.

Cinci milioane de euro la Cluj

Producatorul spaniol de componente auto Manufactura Moderna de Metales/Barcelona a anuntat deja o investitie de tip greenfield intr-o fabrica romaneasca la Turda (Cluj), ce urmeaza a produce tuburi metalice (din otel, otel inoxidabil si aluminiu) pentru sisteme auto, dar si componente ale motorului, respectiv conducte de alimentare, conducte de apa, conducte de ulei, conducte de racire, conducte pentru sistemul de franare, pentru sistemele de aer conditionat si conducte structurale. Potrivit Agentiei Romane de Investitii Straine, noua companie, MMM Autoparts SRL, va investi cinci milioane de euro, iar productia va incepe in primul trimestru al anului 2007.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.