Fiat si-a exercitat optiunea de rascumparare a 28,6 procente din actiunile marcii de lux Ferrari Spa pentru 892 milioane euro (1,1 miliarde dolari), ca parte a strategiei Fiat de focalizare pe nucleul operational, informeaza Rompres

Actiunile au fost rascumparate de la un consortiu de banci si au ca rezultat detinerea de catre Fiat a 85 la suta din actiunile marcii de lux Ferrari. Tranzactia va fi finantata cu cash, a anuntat Fiat.

Fiat a vandut pachetul de actiuni bancilor pentru a-si majora fondurile de care a avut mare nevoie in urma crizei financiare din anul 2002. De atunci, producatorul italian a revenit pe profit. Fiat Auto a inregistrat venituri de 11,8 miliarde euro, in prima jumatate a anului.

In anul 2002, banca italiana de investitii Mediobanca a platit 775 milioane euro pentru un pachet de 34 la suta din actiunile firmei Ferrari, divizie a grupului Fiat. Ulterior, Mediobanca a vandut la randul sau cinci la suta din aceasta participatie catre Commerzbank si alti investitori.

Anul trecut, Ferrari a ajuns la o productie de 5.000 de autoturisme, comparativ cu aproximativ 4.900 de autoturisme in 2004. Fiat controla pana acum 56 la suta din actiunile renumitului constructor de autoturisme sport, alte 10 la suta din actiuni fiind in proprietatea lui Piero Ferraris, fiul fondatorului firmei Ferrari.

Compania a inregistrat un profit de 145 de milioane euro, fata de cele 217 milioane pierderi in semestrul I din 2005, in timp ce intreaga divizie de automobile ce include si marcile Maserati si Ferrari a atins in 2006 un profit de 183 milioane euro fata de cele 238 milioane pierderi in primul semestru din 2005. Rezultatele se datoreaza cresterii volumului de productie, reducerii costurilor, precum si combinarii produselor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.