Suma de 9.000 RON, plasata, anul trecut, in instrumentele de economisire existente pe piata romaneasca de capital, are acum valoarea de 10.013 RON
Principalele tipuri de plasamente au dat randamente diferite in ultimele 12 luni, iar totalul luat ca instrument diversificat de economisire a adus un plus de 11,25%. in perioada august 2005-august 2006, inflatia calculata de Institutul National de Statistica a fost de 6,02%. Potrivit statisticilor realizate de administratorii fondurilor de investitii, ca si de companiile de brokeraj, randamentele diverselor tipuri de plasamente sunt cuprinse intre plus 30% (actiunile cele mai lichide tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti) si minus 1,79% (in cazul plasamentului in dolari SUA).

Sunt analizate noua tipuri de instrumente de economisire: actiuni la bursa si RASDAQ, unitati de fond, obligatiuni corporative si municipale, depozite bancare in lei si in euro, respectiv plasamentele in euro si dolari SUA "la saltea". in calculul nostru, fiecarui instrument de economisire i-a revenit suma de 1.000 RON, plasata in perioada august-septembrie 2005; randamentele obtinute de fiecare in parte la 12 luni sunt evidentiate in schema alaturata. Interesant este ca totalul investit, adica 9.000 RON, are acum valoarea de 10.013 RON, adica s-a inregistrat o crestere per ansamblu de 11,25%, in timp ce inflatia anualizata a fost de peste 6%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.