Piata romaneasca de tehnologia informatiilor si comunicatiilor (TIC) - a inregistat, in primele sapte luni ale acestui an, o crestere de 22%, mentinandu-se tendinta de dezvoltare din anul 2005, potrivit ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, Zsolt Nagy

"In anul 2005 sectorul romanesc al TIC a inregistrat cea mai ridicata rata de dezvoltare, comparativ cu celelalte sectoare ale economiei, de 20,2% contribuind cu opt la suta la PIB, ceea ce face din piata romaneasca de comunicatii una dintre pietele cu cel mai ridicat ritm de crestere din Europa Centrala si de Est", a declarat ministrul comunicatiilor, citat de Rompres.

Acesta a precizat ca dezvoltarea sectorului TIC stimuleaza emergenta unor noi tipuri afaceri si servicii private in Romania, incurajand utilizarea noilor tehnologii la scara larga, precum si consolidarea sectorului TIC, care contribuie la realizarea unor progrese economice importante. "Evolutia sectorului TIC romanesc este evidenta, tinand cont de faptul ca numai sectorul IT (servicii si software) a inregistrat o crestere medie de 25% pe an in ultimii cinci ani", a mai spus Zsolt Nagy.

Cifra de afaceri estimata pentru 2006 pentru domeniul IT este de un miliard de euro, cu un potential de export de 350 milioane euro si un numar de aproximativ 42.000 angajati in domeniu. Pentru sectorul comunicatiilor cifra de afaceri in 2006 este estimata la patru miliarde de euro.

"Lansarea strategiei de branding de export pentru perioada 2006-2009, primul domeniu in care exista o astfel de strategie, demonstreaza ca sectorul TIC este unul dintre cele mai dinamice sectoare economice din Romania", a mai spus Zsolt Nagy. Strategia de branding de export va permite identificarea unor avantaje competitive ale pietei romanesti de TIC, care vor fi utilizate pentru promovarea imaginii Romaniei, precum si pentru atragerea investitiilor straine.

Sectorul TIC a ocupat primul loc in 2005, conform ARIS, din punct de vedere al investitiilor straine directe, anul 2005 fiind un al fuziunilor si achizitiilor, cu investitii straine directe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.