Dupa succesul inregistrat in privatizarea Bancii Comerciale Romane, toti ochii au ramas atintiti spre ultima banca mare de stat din Romania: Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC). Initial au fost inscrise pe lista petitorilor sase banci intenationale, in acest moment ramanand in cursa doar doua: National Bank of Greece si OTP Bank din Ungaria. Pretul cerut: minim 500 de milioane de euro.

Analistii au apreciat ca aceasta suma este nerealista pentru valoarea bancii. Credit Suisse considera ca pretul de 500-700 milioane euro pentru un pachet de 69,9% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), asteptat de guvernul roman, este nerealist. "Comentand oferta OTP pentru CEC, Credit Suisse considera ca scopul guvernului roman de a obtine intre 500 si 700 milioane euro pentru 69,9% din CEC e prea mare". De asemenea, analistul Wood & Co, Jiri Stanik, considera ca pretul cerut de statul roman este prea mare, existand posibilitatea ca procesul de privatizare sa fie anulat.

Aceasta posibilitate a fost intarita si de catre presedintele CEC, Eugen Radulescu, care a afirmat ca procesul de privatizare ar putea fi anulat dac nu se va obine cel puin preul minim de 500 milioane euro. "Nu este imposibil s fie anulat privatizarea CEC", a declarat, pentru NewsIn, Eugen Rdulescu. Potrivit unui raport al Wood & Co, NBG ar fi dispusa sa ofere 500 milioane de euro pentru pachetul de 69,9% din actiunile bancii, iar OTP ar oferi 450 milioane de euro.

Petarde bancare

Preedintele CEC a refuzat s comenteze declaraiile publice fcute astzi de analistul Wood&Co, Jiri Stanik, prin care acesta afirm c "National Bank of Greece (NBG) este favorit in competiia pentru preluarea CEC, cu o ofert mai bun, dar exist anse mari ca intreg procesul de privatizare s fie anulat". "Nu pot s comentez afirmaiile unui analist pe care nu il cunosc. Astfel de declaraii fac parte din politica de aruncat petarde i nu au nici o valoare", a declarat Eugen Rdulescu.

Chiar si OTP, una din cele doua banci ramase in cursa pentru achizitionarea CEC, nu este sigura de finalizarea privatizarii in acest an. In urm cu o lun, preedintele OTP, Sandor Csanyi, declara c nu crede c CEC va fi vandut in acest an deoarece "exist o mare discrepan intre valoarea real i cea estimat a bncii".

"Cred c 500 milioane de euro este un pre minim care poate fi obinut. S-au cumprat bnci in regiune cu valori mult mai mari. Cine susine c sunt diferene intre valoarea real a bncii i cea estimat habar nu are despre ce vorbete. Sunt numai vorbe aruncate in vant", consider Eugen Rdulescu. Potrivit acestuia, numai prin simpla comparaie intre valoarea activelor nete i valoarea de vanzare a altor bnci din regiune se poate deduce faptul c preul pentru CEC poate fi mai mare.

"Deocamdat Comisia de privatizare este singura in msur s ia o decizie privind anularea vanzrii, or aceasta a stabilit un nou termen limit pentru depunerea ofertelor finale i angajante pentru CEC, pe 10 octombrie. Vom vedea ce se va intampla dup aceast dat.", a mai spus preedinzele CEC.

Bogdan Baltazar: CEC ar trebui sa ramana o banca rurala

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar trebui sa ramana o banca axata pe zona rurala care sa acorde, cu precadere credite de agro-finantare, a declarat citat de NewsIn, presedintele grupului BBP, Bogdan Baltazar. "La CEC era important sa vina cineva cu experienta in agro-finantari. De la privatizarea CEC au plecat dezamagiti mari actori precum Rabobank, care este banca agricultorilor, si banca Dexia, care este tot o banca de profil. Aceste banci au plecat din cauza taraganarilor statului", a spus fostul presedinte al BRD, Bogdan Baltazar.

El a adaugat ca in acest proces de pivatizare trebuie sa se tina cont ca "CEC este o banca a ruralului, iar forta sa trebuie sa fie a capsunarilor si a rudelor capsunarilor". Baltazar a adaugat ca privatizarea este necesara intrucat "statul este cel mai inapt gestionar".

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a obtinut in primul semestru un profit brut peste 20 milioane lei (5,58 milioane de euro), de aproape cinci ori mai mare decat cel raportat la sfarsitul anului trecut. La jumatatea anului trecut, CEC avea o pierdere de 5,4 milioane lei (1,5 milioane euro).

Creditele acordate clientilor nebancari au ajuns la un volum de circa 2,5 ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului 2005, atingand 2,6 miliarde lei, iar sursele atrase sunt de aproape 5,3 miliarde lei, in crestere cu 19% fata de semestrul I 2005.