Privatizarea industriei romanesti se apropie de final. Un bilant deloc spectaculos, fara rezultate notabile, grevat de un inceput haotic si incertitudini ce s-au perpetuat pana in prezent. Pentru ca numai de reforma nu putem vorbi atunci cand vine vorba de anii 1990. Marturie in acest sens stau sumele contabile incasate, in ordine, de fostul FPS, APAPS si, in prezent, AVAS, in perioada 1992-august 2006. Sume derizorii, justificate doar de perioada de inceput, in care economia nu prezenta foarte multa incredere in ochii investitorilor, dar si de intarzierea demararii acestui proces care a determinat coborarea stachetei, in caz contrar existand riscul sa nu mai fie vandut nimic.

"Intregul proces de privatizare a avut o atitudine de graba, fara a se pune in prim-plan interesul nostru si, implicit, calitatea investitorului. Totusi, in ultima vreme se poate vorbi de reforme structurale mai calitative, care au crescut credibilitatea tarii noastre", spune Mihai Tanasescu, fost ministru de finante.
Potrivit datelor furnizate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, in perioada ianuarie 1992 - august 2006, privatizarea a 9.856 de societati mari, mijlocii si mici a adus in trezoreria statului infima suma de 2,06 miliarde de euro. Cu mult sub valoarea incasata numai din trecerea in proprietate privata a Bancii Comerciale Romane, de 3,7 miliarde de euro. Rezulta ca, in medie, valoarea unei intreprinderi se cifreaza la circa 210.000 de euro.

"Vanzarea societatilor s-a facut, de cele mai multe ori, la preturi derizorii. si asta pentru ca investitorul cumpara o perspectiva de viitor care nu era deloc prea grozava in acele vremuri, dar si o capacitate de a produce profit", ne-a declarat fostul ministru al finantelor publice, Ionut Popescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.