Romania nu trebuie sa grabeasca procesul de adoptare a monedei euro dupa aderarea la UE, pentru a evita aparitia unor socuri care ar putea dauna economiei, a declarat, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea (foto), citat de Reuters.

Cea mai mare problema cu care se confrunta Romania in procesul de adoptare a monedei unice europene este inflatia, alimentata de consumul puternic, de preturile ridicate ale energiei si de cresterea continua a preturilor administrate. Lazea a aratat ca BNR, impreuna cu Ministerul Finantelor, pregatesc un plan de convergenta la euro, care va fi prezentat autoritatilor de la Bruxelles in luna ianuarie a anului viitor, in cazul in care Romania adera la UE in 2007. "Programul propus de banca centrala nu este nici prea ambitios, dar nici prea relaxat, ceea ce inseamna ca trebuie sa avem drept obiectiv indeplinirea obiectivului prevazut in Tratatul de la Maastricht in ceea ce priveste inflatia in anii 2010-2012, si nu mai devreme, fiind astfel pregatiti sa aderam la zona euro in anii 2012-2014", a afirmat Lazea.

Economistul bancii centrale a explicat ca reducerea artificiala a inflatiei la un nivel foarte scazut si intr-un timp foarte scurt nu este o solutie sustenabila.

Pe de alta parte, Romania indeplineste criteriile de aderare la zona euro legate de nivelul deficitului public, stabilitatea monedei si nivelul maxim al datoriei publice.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.