Stefan Noica utilizeaza sistemul de plati prin internet inca de la aparitia acestora pe piata autohtona si nu a avut niciodata probleme. Pana intr-o zi, cand au disparut de pe card peste un milion de lei, fara motiv. "Or fi ceva comisioane oprite de banca", s-a gandit el, fara a zabovi prea mult asupra subiectului. Numai ca, luna urmatoare, la aceeasi data, situatia s-a repetat, si raspunsul bancii emitente i-a provocat stupoare: aceeasi suma era trasa, lunar, de la un POS din Amsterdam, Olanda, de peste jumatate de an. Solutia bancii: refuzul platii, cazul fiind in prezent in cercetare. Acesta este doar unul din miile de cazuri inregistrate anual, in care un posesor de card se vede pagubit, de la distanta, de sume importante, pe care nu stie daca le va recupera sau nu vreodata. Numai ca bancile se feresc sa le faca publice, din motive lesne de inteles.

E-commerce, numai pe site-uri securizate

Tranzactiile pe internet reprezinta, alaturi de cele efectuate la POS-uri, o sursa continua de posibile fraude, atata vreme cat site-urile sunt, in general, semisecurizate, iar posesorii de carduri sunt neinformati sau neatenti. "Este bine ca un detinator de card sa caute site-uri securizate, pe care sa apara sigla Verified by Visa sau MasterCard Secure Code. Cel care tranzactioneaza pe site-uri fara sa tina cont de gradul de securizare se expune pericolului de a-i fi interceptata tranzactia si de a i se pastra datele", atrage atentia Marin Mitroi, director general la RomCard.

Atat comerciantul, cat si posesorul de card pot fi protejati prin sistemul 3D Secure. Autenticitatea identitatii celor doua parti este, astfel, certificata, iar posesorului de card i se cere sa furnizeze o parola personala atunci cand plateste on-line pentru bunurile cumparate cu card. Patru banci, BCR, BRD, Raiffeisen si Banca tiriac, au contracte de inrolare atat a posesorilor de card, cat si a comerciantilor, certificate de RomCard, iar Alpha Bank, C.E.C. si Romextera - numai pentru partea de emitere. "In Romania exista, in prezent, aproximativ 200 de comercianti securizati", spune directorul RomCard.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.