Ministrul Flutur a anuntat ca statul roman va cofinanta cele 1.700 de proiecte eligibile care n-au mai putut primi bani de la UE

Potrivit Ministrului Agriculturii, se va continua finantarea pentru cele 1.700 de proiecte care au fost declarate eligibile in programul SAPARD, insa nu au mai putut fi finantate din bani europeni, potrivit NewsIn. Depunerea proiectelor pe programele SAPARD s-a incheiat la inceputul lunii august, insa atunci au ramas in asteptare 1.700 de proiecte. Gheorghe Flutur, a anuntat, la Bistrita, ca, a stabilit cu Ministerul Finantelor continuarea finantarii acestor proiecte.

"Vom interveni cu bani de la buget, exact cum faceau cei de la Bruxelles, si vom suporta 50% din valoarea fiecarui proiect. Este vorba despre proiecte in valoare de 500 de milioane de euro, din care urmeaza sa se construiasca ferme, dar si pensiuni, unitati de procesare", a spus Flutur. Potrivit lui Flutur, acest program de finantare reprezinta asa-numitul "SAPARD romanesc".

Totodata, ministrul Agriculturii a declarat ca urmeaza sa fie implementat un program de imbunatatire a raselor de animale, prin care ministerul intentioneaza sa finanteze aducerea pe piata a unor nuclee de animale de rasa atat din tara, cat si din strainatate. Gheorghe Flutur a mai spus ca, in perioada urmatoare, va fi acordata o subventie de 10.000 de lei vechi pe litrul de motorina, care sa acopere in proportie de 100% accizele la acest carburant, astfel incat peste 2,6 milioane hectare de teren sa poata fi arate si insamantate. Totodata, taranii din zonele montane vor mai primi 1 milion de lei vechi la hectar, bonuri valorice pentru insamantarea si fertilizarea pajistilor.

"S-au depus 830 de proiecte pentru infiintarea de ferme vegetale"

Gheorghe Flutur a precizat ca absorbtia fondurilor SAPARD a crescut intr-un ritm foarte puternic in ultima perioada, motivul principal fiind inceperea Programului Fermierul. "In prezent, din aproximativ 1.900 de proiecte pe Fermierul, aproape 1.300 sunt trimise la banci, iar din calcule rezulta ca fondurile SAPARD vor fi acoperite in intregime. Practic, Romania poate spune ca a depus proiecte pentru toate fondurile SAPARD din perioada 2000-2006, de peste 1,4 miliarde de euro", a spus Flutur. El a aratat ca daca pana in 2004 s-au depus 1.348 de proiecte, in ultimele 18 luni au fost primite 2.952 de proiecte, iar rata de depunere a crescut de la 46 la 167 de proiecte pe luna. Valoarea proiectelor s-a majorat de la 19 milioane de euro pe luna la 47 de milioane de euro. "S-au depus 830 de proiecte pentru infiintarea de ferme vegetale si zootehnice", a mai spus Flutur.

Sprijin consistent pentru lapte conform standardelor UE

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat, la Bistrita, ca, in cursul zilei de vineri, a discutat in Consiliul Laptelui oportunitatea acordarii unui sprijin diferentiat producatorilor de lapte, dupa calitatea acestuia, potrivit Mediafax. Ministrul a precizat ca va fi acordat un sprijin destul de consistent pentru laptele conform cu standardele UE, "care sa ii stimuleze pe cei cu animale sa-si procure aparate de muls si tancuri de racire care sa respecte igiena si calitatea laptelui".

Potrivit lui Flutur, doar 15% din laptele produs in Romania este conform cu standardele europene, in timp ce restul are o incarcatura microbiana care determina o scadere a calitatii. In Romania exista in prezent doar 1,5 vaci pe exploatatie, ceea ce in opinia lui Flutur este foarte putin. "In 16 ani, in Romania, din subventia de lapte s-a facut protectie sociala. Nimanui nu i-a pasat ce calitate avea laptele, banii se dadeau oricum, important era sa fie alb. Mai avem 133 de zile pana la integrarea in UE si aceasta situatie nu mai poate continua", a adaugat ministrul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.