Autoritatile de la Bruxelles vor scoate la concurs aproximativ 850 de noi posturi de executie pentru cetatenii romani si bulgari. In cadrul structurilor Comisiei Europene (CE) circa 50-60 de posturi de conducere ar putea sa revina Romaniei. Intreaga procedura de recrutare si angajare a personalului executiv din institutiile europene se realizeaza prin ESPO (European Personnel Office).

"Este in interesul Romaniei ca aceste posturi sa fie ocupate rapid de personal calificat, pentru ca tara noastra sa fie reprezentata cat mai amplu in structurile de decizie ale Comisiei Europene, dupa aderarea la Uniunea Europeana", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.
Pentru eficientizarea recrutarii de personal pentru posturile de conducere pentru cetateni romani din cadrul CE, Guvernul a aprobat un Memorandum care propune masuri la nivelul autoritatilor romane.

Obiectivul este identificarea de persoane in structurile administratiei publice si in mediul privat care sa aiba calificarea profesionala adecvata pentru a ocupa posturile cu responsabilitati manageriale (in special de posturi de midlle-management si top-management) care revin Romaniei la nivelul CE.

Ministerul Integrarii Europene va coordona procesul de selectie si recrutare a candidatilor pentru functiile de conducere alocate Romaniei. Acesta va fi si interlocutorul permanent al institutiilor europene pe aceasta chestiune. Guvernul nu se va implica in procedurile de selectare propriu-zisa a celor care vor ocupa posturile respective. Datorita mediului public si privat din care pot proveni candidatii autoritatile romane vor putea sa apeleze in procesul de recrutare si la firme specializate de consultanta.

Competitiile pentru 555 de posturi se afla deja in desfasurare

Au fost publicate si sunt in desfasurare competitiile pentru traducatori, interpreti si juristi-lingvisti (120 de posturi), drept, economic, administratie publica si audit (210 posturi) si 225 posturi secretariale. Acestor persoane le va fi asigurat sprijin pentru pregatirea profesionala, insa vor ocupa posturile din administratia europeana numai daca reusesc sa promoveze examenele organizate de Comisia Europeana, potrivit procedurilor valabile pentru toate tarile membre. Castigatorii concursului pentru traducatori, interpreti si juristi-lingvisti vor fi primii cetateni romani angajati ai Comisiei Europene, iar aceasta deoarece Bruxelles-ul doreste ca imediat dupa data aderarii Romaniei la UE limba romana sa poata fi folosita ca limba oficiala.

Dupa declansarea competitiilor pentru posturile executive pentru romani (care au fost deja demarate) urmeaza desfasurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere. Selectia persoanelor care vor ocupa posturi de conducere se face de un departament special din fiecare institutie europeana, in baza promovarii concursului de admitere in corpul functionarilor europeni. Criteriile de selectie pentru aceste posturi vor fi: experienta indelungata intr-o functie de conducere, cunoasterea domeniului aferent. Pe data de 21 iulie s-au terminat inscrierile pentru cele 435 de posturi secretariale si pe domeniile drept, economic, administratie publica si audit. Angajarile propriu-zise de cetateni romani la Comisia Europeana vor incepe in toamna anului 2006, iar posturile dedicate acestora vor fi ocupate pana in anul 2010.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.