Privatizarea celei mari banci din Romania, BCR, a fost considerata un mare succes de catre autoritati, dar daca se analizeaza o recenta ordinanta a guvernului, impresia se schimba. Dupa cum s-a mai precizat intr-o editie anterioara a "Curentului", AVAS a fost autorizat sa plateasca eventuale despagubiri pentru orice prejudicii, pierderi sau orice alte sume platibile de catre vanzator cu privire la daunele rezultand din sau in legatura cu obligatiile bancii legate de Bancorex - SA, preluate de catre BCR pe timpul guvernarii CDR, care pot ajunge pana la 50% din pretul de cumparare a actiunilor platit de cumparator, adica de catre Erste Bank. Dar pe langa aceste posibile daune, actul normativ stabileste ca AVAS este indrituit sa mai faca si alte plati de acest gen, care depasesc binisor cateva sute de milioane de euro.

Practic, Ordonanta 33, publicata la 3 august, la articolul 5 prevede ca, "prin derogare de la prevederile art. 27-29 din Legea 137/2002" privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, in ipoteza in care in perioada dintre semnarea contractului de vanzare-cumparare de actiuni si data finalizarii procesului de privatizare se produce un prejudiciu sau o pierdere neta cu o valoare cuprinsa intre 150.000.000 si 300.000.000 euro, evidentiate, in orice mod, in situatiile financiare ale bancii, vanzatorul este autorizat sa despagubeasca banca pentru respectivul prejudiciu sau respectiva pierdere neta. Daca partile nu se inteleg, atunci valoarea prejudiciului sau a pierderii nete se va stabili de un expert desemnat conform contractului de vanzare-cumparare.

Despagubirile, platite direct din contul escrow catre banca austriaca

Tot printr-o derogare, dar de data aceasta de la prevederile OU 111/2003 privind utilizarea veniturilor din privatizare si din valorificarea activelor bancare neperformante, se aproba ca, in cazul aparitiei unei situatii ca cea precizata anterior, AVAS este autorizat sa retina din pretul prevazut in contractul de vanzare-cumparare suma de bani necesara platii de despagubiri catre banca, respectiv sa dispuna de aceasta suma de bani si sa instructeze agentul escrow sa faca plata din contul escrow direct catre banca.

De asemenea, in situatia in care in perioada dintre semnarea contractului de vanzare-cumparare si finalizarea procesului de privatizare are loc o majorare de capital social al bancii, actiunile suplimentare dobandite de AVAS ca urmare a majorarii de capital sunt transferate catre cumparator fara nicio plata suplimentara. Deosebit de interesant e faptul ca AVAS este autorizata sa renunte si la eventualele pretentii pe care le-ar putea formula impotriva bancii cu privire la orice despagubiri acordate cumparatorului ca urmare a incalcarii declaratiilor si garantiilor acordate de catre aceasta institutie in contractul de vanzare-cumparare in legatura cu activitatea si situatia bancii si ale filialelor acesteia.

Restrictii doar in ceea ce prveste instrainarea de actiuni

Actul normativ prevede si cateva masuri restrictive pentru cumparator. In primul rand, intr-o perioada de trei ani de la data finalizarii procesului de privatizare, cumparatorul nu va putea transfera actiunile dobandite la banca catre o persoana aflata sub controlul sau exclusiv, denumita persoana afiliata, fara acordul vanzatorului, decat daca sunt respectate simultan mai multe conditii. Printre acestea se numara acordul Bancii Nationale a Romaniei in acest sens si garantia din partea cumparatorului Erste Bank ca garanteaza toate obligatiile persoanei afiliate.

De asemenea, in cazul in care persoana afiliata inceteaza a mai fi sub controlul exclusiv al cumparatorului si aceasta situatie intervine inainte de expirarea perioadei de trei ani de la data finalizarii procesului de privatizare prin transferul actiunilor catre cumparator, acesta sau alte persoane care indeplinesc conditia de persoane afiliate redobandesc respectivele actiuni.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.