Gusturile romanilor in materie de imobiliar par din ce in ce mai sofisticate. Cel putin asa arata studiile facute de marile agentii imobiliare, dar si analiza vanzarilor efectuate in ultimii ani. Chiar daca vechile blocuri comuniste refuza sa furnizeze apartamente mai ieftine, conforme confortului oferit, romanii cu oarecare dare de mana nu mai concep sa stea decat in imobile noi: fie ca e vorba de case, fie ca e vorba de blocuri.

Cerere mare

Cum cererea devine din ce in ce mai mare, si preturile urca pe masura, chiar daca oferta incearca sa tina pasul, sfidand interdictiile puse pe linie de finantare de catre banca Nationala a Romaniei. Astfel, preturile apartamentelor situate in imobilele noi din zonele rezidentiale sunt cuprinse intre 1.400-2.500 de euro pe metru patrat construit. Principalii factori care "fac" pretul sunt locatia, vecinatatile, finisajele, facilitatile etc).

In ultimele luni se poate constata insa o stagnare a acestora. in ceea ce priveste dezvoltarile imobiliare din zonele centrale si ultracentrale, preturile se situeaza ceva mai jos, undeva intre 800-1.200 de euro pe metrul patrat, la care se adauga, evident, TVA. Dupa cum se poate constata, migratia catre periferie costa si la noi ca si la europeni destul de mult.

Cercetarea scuteste clientul de surprize

Potentialul cumparator trebuie sa se asigure ca locuinta pe care urmeaza sa o achizitioneze ii va conferi acestuia siguranta si confortul pe care si-l doreste. Pentru aceasta este bine sa se documenteze cu privire la firma care urmeaza sa demareze proiectul, sa poata supraveghea si verifica pe parcursul executarii constructiei structura acesteia, calitatea materialelor folosite etc. Este de preferat sa apeleze la persoane autorizate, care lucreaza in domeniul constructiilor.

Un developer nou nu inseamna nevoia de mai multa precautie, dar este indicat ca potentialul cumparator sa se informeze in legatura cu investitiile pe care acesta le-a derulat in Romania sau in alte tari.

In mod normal, nu exista diferenta intre pretul anuntat in campaniile de promovare si cel final. La pretul stabilit se adauga desigur TVA, dar sunt si situatii cand acesta este inclus in pret. Cumparatorul, in momentul in care se hotaraste sa achizitioneze o proprietate, trebuie sa ceara informatii cu privire la pret, daca acesta este purtator de TVA, daca pretul anuntat se aplica pe metru patrat construit al apartamentului sau si pe cota indiviza ce revine acestuia, daca gradina sau terasa (acolo unde este cazul) se vand separat, la un alt pret sau la acelasi pret ca al apartamentului. in aproate toate situatiile, garajul si boxa au un pret de sine statator si sunt optionale.

Majoritatea dezvoltatorilor stabilesc un pret care include pachetul complet (apartament, spatii comune, terase/gradini, cota parte de teren aferenta), astfel incat potentialul cumparator sa poata avea o situatie clara cu privire la proprietatea pe care doreste sa o achizitioneze.

Schimbare de perceptie

In ultimii ani, cumparatorii romaani si-au schimbat perceptia despre achizitionarea unui apartament la un etaj inferior, asa cum se intampla nu de mult. Acestia au inteles ca nu mai exista pericolul de a nu functiona liftul, utilitatile, ca terasa se poate infiltra cu usurinta asa cum se intampla in blocurile comuniste. Cumparatorii sunt pregatiti sa plateasca un pret ceva mai mare pentru apartamentele situate la etajele superioare, deoarece acestea le pot oferi o vedere deosebita, terase generoase, mai multa liniste, dupa cum apreciaza Mihaela Pana, de la DTZ Echinox etc. Astfel, ultimul etaj poate deveni si cel mai scump!

Pentru ca obtinerea unui credit bancar sa fie cat mai facila, cladirea ar trebui sa fie aproape finalizata sau finalizata complet (intabulata in Cartea Funciara), astfel incat, in momentul obtinerii creditului, banca sa poata pune ipoteca de rang 1 pe cladirea achizitionata. Daca aceasta procedura nu este realizata, acordarea creditului este mult mai complicata. Beneficiarul va trebui sa ipotecheze in favoarea bancii o alta proprietate a sa pana la momentul in care va fi finalizata proprietatea pentru care s-a solicitat creditul.

In situatia in care cumparatorul va achizitiona imobilul in faza de proiect, acesta poate beneficia de un discount care se poate situa intre 10 pana la 20%.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.