Covent Garden, impreuna cu piateta dimprejurul sau, reprezentand una dintre principalele zone turistice si comerciale din centrul Londrei, a fost achizitonata la pretul de 421 de milioane de lire sterline, informeaza The Guardian. Zona Covent Garden, care cuprinde 39 de proprietati, apartinea pana saptamana trecuta grupului Covent Garden Market Ltd. Partnership, alcatuit din Scottish Widows si Henderson Global Investors.

Portofoliul Covent Garden se afla la vanzare incepand din mai, cand omul de afaceri Paddy McKillen, deja proprietar al unui pachet de actiuni la Royal Opera House, a facut o oferta nesolicitata. Pana la urma, proprietatile au fost achizitionate de Capital and Counties, un subsidiar al Liberty International. Directorul de la Capital and Counties, John Saggers, s-a declarat incantat de preluarea unei investitii unice prin pozitia sa centrala in economia si societatea londoneza. Covent Garden este vizitata saptamanal de un milion de turisti.

Imobiliarele se scumpesc peste tot in Marea Britanie

Este interesant de vazut ce va face noul proprietar cu zona achizitionata. Preturile la imobiliare sunt in continua crestere in Marea Britanie, desi analistii se asteptau la o incetinire a activitatii pe piata de imobiliare. Marti, autoritatea Land Registry a dat publicitatii principalii indicatori care caracterizeaza piata imobiliara britanica in al doilea trimestru al 2006. Dupa cum se arata intr-un material BBC, preturile la imobiliare au crescut in ultimul trimestru cu cea mai mare rata din ultimii doi ani. Fata de anul trecut, costurile la terenuri si cladiri sunt mai mari cu 7,7%, iar numarul vanzarilor a sporit cu aproape 25%.

Conform cifrelor Land Registry, valoarea medie a unui imobil in Anglia si Tara Galilor este in prezent de 199.184 de lire sterline. Preturile la imobiliare s-au ridicat in toate zonele din Marea Britanie, dar cele mai spectaculoase cresteri s-au inregistrat in nord si nord-est, unde proprietatile s-au scumpit cu 11% in decursul ultimului an.

Zona Londrei a ocupat locul al patrulea in topul scumpirilor, valoarea medie a unui imobil ajungand aici la 317.679 lire sterline, in crestere cu 8,3% fata de anul trecut. Numarul proprietatilor vandute pentru mai mult de un milion de lire sterline a crescut de la 718 la 1.246 in decursul ultimului an, mai mult de doua treimi dintre acestea fiind vandute in zona Londrei. Numarul vanzarilor in Londra a crescut cu 26%, cu doua procente peste media pe tara.

Banca Angliei raspunde ridicand dobanda

Un material din The Guardian arata ca sporirea volumului de tranzactii si cresterea preturilor pe piata imobiliara este unul dintre principalele motive pentru care Banca Angliei a decis sa ridice rata dobanzii de referinta. Ed Stansfields, analist la Capital Economics, a explicat ca masurile Bancii Angliei sunt menite sa aiba un impact imediat pe piata imobiliara: "Cresterea ratei poate avea un impact psihologic foarte mare deoarece multi dintre investitori sunt la limita zonei de confort referitor la ceea ce considera un pret acceptabil. Decizia Bancii i-ar putea impinge pe multi dintre ei dincolo de acest prag".

Milan Khatri, economist sef la Royal Institution of Chartered Surveyors, anticipeaza ca, pana la sfarsitul anului, banca centrala engleza va mai ridica dobanda cu inca un sfert de procent peste marirea de saptamana trecuta. Totusi, masurile luate de Banca Angliei sunt percepute ca binevenite deoarece vor calma inflatia si, in acest fel, vor duce la evitarea unei prabusiri bruste a pietei de imobiliare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.