Cele mai mari patru companii din Ungaria au inregistrat cresteri substantiale in al doilea trimestru din 2006 si prognozeaza castiguri si mai mari in viitor datorita, in principal, profitabilitatii pietelor est-europene. OPT, Mol, Magyar Telecom si Richter Gideon alcatuiesc impreuna 89% din indicele bursier unguresc BUX. OTP Bank, cel mai profitabil creditor din Europa de Est, va anunta pentru trimestrul al doilea un profit in crestere cu 15%. Compania de petrol Mol va anunta si ea o crestere de profit de 2,3%. Castigurile pot fi puse mai ales pe seama investitiilor masive facute de aceste companii in statele din estul Europei.

Toate pietele in care companiile au facut achizitii se bucura de o crestere economica mai ridicata decat a Ungariei si a spatiului euro. Profitabilitatea celor patru firme a condus la ridicarea valorii indicelui bursier maghiar BUX, in crestere cu 6,2% anul acesta. In comparatie, indicele european Euto Stoxx 50 s-a suplimentat cu numai 2,3%. Impreuna, OPT si Mol au cheltuit 2,5 miliarde de dolari pentru a se extinde in tari precum Slovacia, Romania, Bulgaria sau Rusia.

Mol are in prezent rafinarii in Slovacia si Croatia si statii de petrol in Romania, Serbia si Cehia. Directorul Mol, Zsolt Hernadi, a declarat ca Mol investigheaza posibilitatea de a se extinde in tari precum Rusia, Croatia, Serbia si Pakistan. OTP are deja active la banci si fonduri de investitii din sapte tari est-europene, iar directorul Sandor Csan a facut publice planurile companiei sale de a achizitiona si mai multe institutii financiare. OPT este una dintre companiile angajate in cursa de achizitionare a activelor CEC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.