In domeniul asigurarilor a inceput cernerea companiilor viabile. Pe planul asigurarilor generale, companiile de talie medie au incercat sa-si consolideze pozitia pentru a nu fi maturate de pe piata sau pentru a obtine un pret mai bun daca primesc oferte de preluare de la firme straine. In cazul asigurarilor de viata insa, decalajele au crescut.

In domeniul asigurarilor generale, anul 2005 a fost anul ofensivei companiilor de talie medie. Sprijinindu-se in special pe rezultatele obtinute in zona asigurarilor auto, companiile BT Asigurari, Asiban si BCR Asigurari au inregistrat cele mai bune rate de crestere in 2005 (165,90%, 66,7%, respectiv 55,64%, in termeni reali), ceea ce a dus la cresteri corespunzatoare ale cotelor de piata pentru cele trei societati. O crestere a cotei de piata cu 1% a realizat si UNITA, care este controlata de compania austriaca Vienna Insurance, cu o rata de crestere de aproape 37%.

10 pentru 90%

Firmele mari si-au concentrat atentia, in 2005, asupra consolidarii acumularilor cantitative anterioare. La momentul actual, aproape 90% din intreaga afacere este detinuta de primele 10 companii. Alte zece au procente cat de cat semnificative, in timp ce restul de aproape 20 de firme nici nu mai conteaza in business. "In prezent, asistam la concentrarea afacerilor din asigurari la varful ierarhiei", considera Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

De altfel, aceasta ipoteza este confirmata si de faptul ca deja alte patru societati puternice au solicitat autorizarea de a intra pe piata din partea CSA. Este vorba de BNP Paribas din Franta, EFG din Grecia, grupul sloven KD Group si Clal Insurance din Israel. "In prezent, CSA analizeaza dosarele depuse. Departamentul de specialitate a solicitat o serie de clarificari si, dupa ce documentatia va fi completata, investitorii respectivi vor primi autorizatia de functionare in termen de 30 de zile, conform legislatiei", a spus Nicolae Crisan, presedintele CSA.
Cristian Constantinescu avanseaza si o ipoteza infricosatoare pentru micii jucatori: "De anul viitor vor disparea de pe piata aproape 20 de companii care activeaza in prezent". Disparitia acestora se va produce, in opinia sefului UNSAR, prin fuziuni, preluari, dar si prin falimente. Asa se va ajunge ca afacerea, care are un potential mare de crestere, sa fie impartita intre cei mari.

Avantul celor mici

In subsolul clasamentului, doar Asitrans, Alpha Insurance si ABC Asigurari au inregistrat cresteri. De altfel, acestea sunt si cam singurele companii din aceasta zona a clasamentului care nu au inregistrat o reducere a cotei de piata. Desi scaderile sunt, aparent, nesemnificative ca valoare, ele pot fi considerate un semn ca piata se restrange, cu atat mai mult cu cat firmele mici vor face fata tot mai greu majorarilor de capital impuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in 2006. Totusi, pana la publicarea rezultatelor auditate, aceasta tendinta nu poate fi caracterizata decat ca o simpla ipoteza, inca nevalidata.

Au crescut si asigurarile de viata

Pe piata asigurarilor de viata au avut loc evolutii spectaculoase. In primul rand, compania de pe primul loc, ING, si-a consolidat pozitia, adunand de peste trei ori mai multe prime subscrise decat AIG Life, care a urcat in 2005 de pe locul trei. Fosta ocupanta a locului doi, Asirom, a coborat cu doua pozitii, subscrierile de anul trecut fiind cu 8% mai mici decat cele din 2004.

O evolutie buna a avut Asiban, care a urcat trei pozitii, subscrierile fiind de peste doua ori mai mari in 2005 fata de 2004. Cel mai impresionant salt a fost facut de BCR Asigurari, care a "sarit" de pe locul zece pe locul 5 unde fusese in 2004 Allianz-Tiriac, care a coborat o pozitie. Subscrierile de la BCR Asigurari au inregistrat un salt de 350%. Omniasig Life si-a continuat si in 2005 caderea, ajungand pe pozitia 7, dupa ce in 2004 a trecut de pe locul 3 pe locul 4.

Singura companie care a ramas pe loc in 2005 a fost Grawe, pe 9, insa firma austriaca are potential de crestere dupa ce a inghitit Sara Merkur in 2005 si planuieste noi achizitii. In legatura cu aceste planuri, directorul general al firmei austriece a declarat: "Suntem interesati sa mai preluam inca o companie de pe piata romaneasca. Nu pot sa dau nume, dar este vorba de o firma care are o cota de piata de aproximativ 5%".

Sase asiguratori, mustrati de CSA

Arbitrul pietei asigurarilor i-a sanctionat, cu avertismente scrise, pe directorii executivi ai companiilor Asiban, Ardaf, Asirom, Asitrans, Omniasig si Astra pentru nerespectarea interdictiei de a nu mai vinde polite de asigurare RCA in puncte de lucru amenajate necorespunzator. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a finalizat primele cercetari pentru a vedea daca societatile de asigurare respecta normele legale la incheierea asigurarilor de raspundere civila auto (RCA). Ancheta a fost intreprinsa pe teritoriul Capitalei, controalele urmarind daca polita RCA pentru anul curent este insotita de o vigneta inmanata asiguratului. CSA a dorit sa vada si daca societatile de asigurare respecta interdictia de a nu mai vinde in spatii deschise neamenajate, de pilda in autovehicule parcate pe trotuare si la puncte de lucru ambulante. Furnizarea informatiilor privind politele de asigurare a fost, de asemenea, verificata de CSA.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.