Sedinta de tranzactionare de luni s-a deschis sub auspicii optimiste, cresterile procentuale de pret de la inceputul zilei fiind chiar de 2,5% in cazul actiunilor SIF, se arata in raportul zilnic de tranzactionare realizat de SSIF Broker SA

Aceste aprecieri nu au putut fi sustinute de-a lungul intregii zile, astfel ca la finele sedintei de tranzactionare valorea calculata pe date zilnice pentru indicele BET-FI a fost inferioara celei de vineri. Indicele amintit, care exprima evolutia celor cinci societati de investitii financiare, a ajuns la nivelul de 43.677 pc., in scadere cu 0,04% fata de ziua de vineri.

Dupa aprecierile de pret din cursul saptamanii trecute, aceste actiuni au cunoscut o temperare a trendului, fapt oarecum normal, daca luam in considerare cresterea de aproximativ 11% la capitolul pret, de-a lungul a cinci sedinte de tranzactionare. SIF5 a fost cel mai lichid emitent dintre cei cinci, cu tranzactii in valoare de 4,8 milioane lei, si cu un pret de referinta al zilei de 2,47 lei/actiune, curs constant. Cu actiunile SIF2 s-au realizat tranzactii intre 1,98 si 2,08 lei/actiune, inchiderea zilei fiind la 1,98 lei/actiune, in scadere cu 1,00%. Indicele a inchis ziua in zona negativa in principal datorita actiunii SIF2, insa si SIF1 a contribuit cu o scadere de 0,43% (2,29 lei pret de inchidere) la acest fenomen. Alte preturi de inchidere au fost de 2,04 lei/actiune la SIF3 (+0,49%) si 1,44 lei/actiune la SIF4, curs in apreciere cu 0,70% fata de sedinta de vineri.

La categoria I a bursei, preturile s-au corectat usor, insa este a saptea zi de scaderi consecutive ale acestui indice. Evolutia acestuia a fost dictata in ultima perioada de evolutia actiunii RRC, in conditiile in care celelalte actiuni componente "cu greutate" (alaturi de actiunea RRC, si SNP, TLV si BRD contribuie fiecare cu 20% pondere in calculul BET) nu au avut miscari spectaculoase de pret. Actiunile BRD au inchis ziua la nivelul de 17,6 lei/actiune, in crestere cu 0,57% pe date zilnice.

Tranzactiile cu actiunile bancii au cumulat o valoare de 1,99 milioane lei, rezultata din transferul a 90.000 actiuni. Cealalta institutie bancara importanta cotata la aceasta categorie a inchis ziua de tranzactionare pe un curs corectat, cu ultima tranzactie la pretul de 1,07 lei/actiune, pretul TLV variind in cursul zilei intre 1,07 lei si 1,09 lei. SNP Petrom a suferit si el corectia de pret amintita, insa a rezistat peste pragul de 0,51 lei/actiune, dupa ce in cursul zilei a ajuns chiar la nivelul de 0,53 lei/actiune. Volumul tranzactionat a fost unul solid, de aproximativ 7,4 milioane actiuni, cotatia acestui titlu osciland in ultima perioada in canalul de tranzactionare 0,5-0,55 lei. Tranzactiile cu actiunile RRC au fost caracterizate de volume in scadere, insa corectia de pret s-a acutizat, de la un maxim de 0,095 lei/actiune inregistrat in sedinta din 28 iulie, pretul scazand constant de atunci. Pretul de referinta al zilei a fost de 0,0766 lei, in scadere cu 2,30% pe date zilnice.

Actiunile Broker Cluj, societate de intermediere financiara, nu au fost nici ele ocolite de aceasta usoara corectie, inchiderea gasind actiunea la minimul zilei de 1,35 lei. Lichiditatea a fost din nou una buna pe acest simbol, masura de splitare a valorii nominale a acestor actiuni contribuind la acest fenomen.

Silviu TURC
Departamentul de Tranzactionare SSIF Broker SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.