Ca urmare a neintelegerilor dintre diriguitorii camerelor de comert, reizbucnite cu mare intensitate in Adunarea Generala, desfasurata ieri la sediul CCIRMB, Romania va avea doua organizatii care vor reprezenta interesele oamenilor de afaceri. Actualul sef, Victor Babiuc, aflat la final de mandat, a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a se mentine la putere, chiar daca aceasta a insemnat tinerea presei cat mai departe de sala de sedinte (jurnalistii au fost primiti la dezbateri abia dupa protestele celor veniti din teritoriu, transpuse in interventia presedintelui Camerei de Comert Iasi, Mihai Vlasov!) si chiar incalcari grosolane ale statutului organizatiei.

Votul asupra viitorului presedinte trebuia sa apartina celor 25 de reprezentanti desemnati de sefii celor 42 de camere de comert teritoriale, dupa cum a declarat Mihai Vlasov, presedintele Camerei de Comert Iasi. Conducatorul sedintei, Victor Babiuc, a fortat nota si a acceptat la vot persoane, cum ar fi Dragos Seuleanu, ce nu erau abilitate sa participe la scrutin. Conform statutului, ca sa poata vota, o persoana trebuia sa fie reprezentant legal al unei firme sau sa faca parte din conducerea acesteia. Or, Dragos Seuleanu avea mandat de la 30 de firme!

In asemenea conditii, reprezentantii a 27 de camere teritoriale au parasit sala, urmand sa infiinteze la Brasov o Uniune Nationala a Camerelor de Comert Teritoriale. Dupa plecarea acestora, au parasit sedinta si alti membri marcanti, cum ar fi Maria Grapini, sefa Camerei de la Timisoara. Intrucat deciziile luate de cei ramasi in plen sunt nestatutare, camerele teritoriale le vor ataca in justitie.

Scandal, urmat de sciziune la Camera de Comert si Industrie. Sedinta Adunarii generale, care avea ca scop alegerea structurilor de conducere si a presedintelui, s-a finalizat cu parasirea salii de catre majoritatea reprezentantilor din teritoriu, care vor forma o structura similara separata.

Finalul sedintei, care s-a remarcat doar prin spirite incinse si batai cu pumnul in masa, era previzibil, avand in vedere conflictele din ultimele luni din interiorul institutiei. Miza a fost modul de alegere a presedintelui CCIR, care este numit de Colegiul de conducere. Membrii Colegiului fusesera deja alesi in sedinta din 21 iulie, unde camerele de comert din Bucuresti, Constanta, Dolj, Dambovita si Braila nu au intrunit suficiente voturi pentru a avea reprezentanti in acest for.

Discordia a tronat si asupra adunarii de ieri. Reprezentantii camerelor care fusesera excluse din colegiu cereau reluarea votului, pentru constituirea unui alt colegiu, bazat pe principiul reprezentativitatii relative la importanta strategica a judetelor.
Miza adevarata

De fapt, miza adevarata a conflictului o reprezenta functia de presedinte al camerelor de comert, ales de colegiu. Actualul sef, Victor Babiuc, spera la o prelungire a mandatului, imposibil de realizat din moment ce filialele care il sustin nu erau reprezentate in colegiu.

Mai mult, problema existentei sau nu a unei indemnizatii pentru membrii Colegiului in cazul in care acestia fac parte si din consiliile de conducere a firmelor afiliatecamerelor de comert a dus la izbucnirea unui numar considerabil de pareri contradictorii.

In acest context, reprezentantii a 27 de filiale teritoriale, din care 25 aveau membri in colegiul ales in urma cu doua saptamani, au parasit sala, anuntand ca vor constitui Uniunea Nationala a Camerelor de Comert. "Avand in vedere principiul superioritatii numerice, nu exista nici o indoiala care din cele doua structuri va fi cea legitima, cea mai in masura sa reprezinte mediul de afaceri romanesc", ne-a declarat seful CCI Iasi, Mihail Vlasov.

Cei ramasi au incercat sa organizeze un scrutin, care a fost din start sortit esecului, intrucat ramasesera mai putini candidati decat numarul de functii care trebuiau atribuite. "S-a spus ca se va alege un colegiu partial, dar asa ceva este clar o incalcare de statut, pe care eu nu o pot tolera. Imi pare rau sa constat ca, desi Romania merita un sistem cameral de elita, cel actual este interesat doar de propriile orgolii si interese", ne-a declarat Maria Grapini, lider al CCI Timisoara, care a parasit sala inainte de asa-zisul scrutin.

Balamuc

Tipete, cuvinte grele si gesturi violente. Sedinta de ieri a putut fi cu usurinta confundata cu o sedinta parlamentara agitata. Registrul elegant care caracterizeaza intrunirea unor oameni de afaceri considerati respectabili a fost inlocuit cu un argou socant. "Balamucul asta convine de minune actualei conduceri, pentru ca, astfel, nu se ia nici o decizie, iar ei isi prelungesc mandatele", ne-a declarat un reprezentant al opozitiei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.