Conform datelor statistice furnizate de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), in ultimii cinci ani au demarat (o parte dintre ele s-au si finalizat) 26 de proiecte cu impact semnificativ asupra economiei. Valoarea totala insumata a acestora atinge 400 milioane de dolari.

Investitiile se orienteaza cu preponderenta catre zona marilor orase, printre cele mai importante proiecte se numarandu-se Tower Center International ( Bucuresti - 36 milioane de dolari, Charles de Gaulle Plaza, Bucuresti - 36 milioane de dolari, Rivium Mall, Iasi - 42 milioane de dolari) .

Putem spune ca marii developeri de proiecte dau batalii acerbe pentru acapararea pietei imobiliare din Romania, atata timp cat nume ca Anchor Group, GTC Group, Lotus Market sau CEFIN Europe Financial Real, considerati adevarati giganti pe mai multe piete din Europa Centrala si de Est, sunt prezente in marile orase .

Apartenenta investitorilor e pestrita, SUA, Israel, Grecia, Turcia, Italia si, mai nou Portugalia fiind furnizoare de companii interesate de piata imobiliara romaneasca.

Statul lusitan, considerat ca remarcabil dupa integrarea in UE, testeaza terenul. Grupul Pestana analizeaza posibilele locatii pentru ridicarea unui hotel de patru sau cinci stele in Capitala. Mota Engil a participat fara succes la licitatia pentru construirea pasajului Basarab, dar ramane interesat de orice mare proiect de anvergura derulat de municipalitati. Alaturi de Mota Engil, Martifer Invest, membra a grupului Martifer, se declara interesata de dezvoltarea unor proiecte imobiliare pe taram carpato-danubiano-pontic. Portughezii au fost impulsionati de reusitele in afaceri cu combustibil biodegradabil si respectiv energie eoliana.

Implicarea firmelor lusitane in Romania va deveni cu atat mai facila cu cat vor avea in curand si o banca din Portugalia, prin intermediul careia sa-si deruleze finantarile si afacerile: BCP Millenium, cea care a pierdut batalia pentru BCR, va demara procedurile de autorizare la BNR in scurt timp.

Piata imobiliara din Romania a cunoscut in ultimii ani o evolutie foarte dinamica. Conform studiului firmei de consultanta PriceWaterhouseCoopers, Romania este in topul celor mai profitabile 20 de state europene, ce are la baza indicatorul profit obtinut in urmatorii 10 ani din real estate. Ca pondere, 1,7% din investitiile straine directe realizate in Romania din 1991 pana in prezent s-au facut, conform statisticilor ARIS, in domeniul constructiilor. In perspectiva aderarii la UE, din ce in ce mai multe fonduri destinate proiectelor imobiliare iau drumul plaiurilor mioritice.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.