Socul integrarii in UE va zdruncina mare parte din economia romaneasca, in special aceea care nu va avea performanta in management, care nu s-a obisnuit sa traiasca in competitie, ci sa fie sustinuta de stat, a apreciat ieri presedintele Traian Basescu, prezent la o masa rotunda cu oameni de afaceri organizata de "Business Review", la Hilton. El a adaugat ca Romania va absorbi socul integrarii, daca va fi pregatita managerial si tehnologic, dar avand in vedere ca in domeniul tehnologic nu va fi pregatita 100%, macar din punct de vedere managerial sa fie. "Romania este obligata sa spuna "sunt gata" la 1 ianuarie 2007 si nu Bruxelles-ul sa spuna "Romania este gata"", a insistat seful statului, citat de Mediafax. El a atras atentia asupra faptului ca, pentru actuala administratie de la Bucuresti, perioada 2005-2006 este decisiva pentru integrarea in UE, deoarece nimeni nu mai poate lua o decizie politica in acest sens. El a precizat ca integrarea nu mai este o problema de diplomatie, ci una legata strict de ceea ce se intampla in interiorul tarii.

Seful statului a mai spus ca nerealizarea performantelor interne ar face ca integrarea sa fie "un chin major pentru toata populatia", iar daca Romania este nepregatita, aderarea "ar face mai mult rau".

Opinia publica, instrument de presiune

Basescu a promis ca, pe toata durata mandatului sau, va folosi opinia publica pentru a face presiuni asupra institutiilor statului care nu isi fac treaba. Seful statului se va folosi astfel de iesirile sale publice si nu de firul scurt, obligatia sa constitutionala fiind sa reprezinte societatea in fata institutiilor statului. "Nu voi ezita sa folosesc opinia publica, ca cea mai importanta institutie a democratiei", a adaugat presedintele. El a explicat ca nu seful statului este varful administratiei din Romania, ci acela care reprezinta societatea in fata administratiei, si chiar daca pe unii ii socheaza, el va continua sa-si mentina acest punct de vedere cat va fi presedinte.

"Nu o sa vedeti decret prezidential care se amesteca in Justitie, in activitatea Guvernului, nu o sa vedeti decret prezidential care destituie un sef de vama sau care schimba presedintele televiziunii, pentru ca nu intra in atributiile sefului statului. Dar imi voi exprima punctul de vedere", a sustinut Basescu, adaugand ca el nu se va aseza in fruntea nici unei puteri, chiar daca este presedintele CSAT si prezideaza sedintele, la care participa, ale Guvernului si ale CSM. Seful statului a apreciat, de asemenea, ca, in momentul de fata, "independenta justitiei este o realitate" si "nimeni nu mai pune mana pe telefoane - sper - pentru a rezolva problemele".

Unii sunt dezorientati de independenta

Presedintele a fost de acord cu declaratia lui Dan Lupascu, seful CSM, ca justitia trebuie lasata sa-si faca treaba, dar a accentuat: "Nimeni nu va tolera ca in Romania, sub afirmatia sa fim lasati sa ne facem treaba, sa constatam, peste 5 ani, ca, de fapt, nu ne-am facut-o sau ne-am facut-o prost. Va pot asigura ca, din punct de vedere al institutiei prezidentiale, nu voi conteni sa presez institutiile statului sa-si faca treaba acum, nu la anul, nu peste cinci ani, nu dupa urmatoarele alegeri".

Dar, "independenta a speriat", a remarcat seful statului, continuand: "Uitati cum tipa, daca nu i-a mai sunat nimeni". "Sunt dezorientati de independenta. Dupa ce au constatat ca nu-i mai cauta nimeni, au inceput sa-si tipe independenta, facand abuz de institutii", a apreciat seful statului. "Voi continua sa presez institutiile statului sa-si faca treaba acum, pentru ca acum este momentul hotarator, cand spre Romania se pot indrepta investitii importante sau putem rata momentul. Ca presedinte, nu sunt dispus ca, de dragul povestii "lasati-ne sa ne facem treaba", sa ratam intrarea in normalitate", a mai spus Basescu.

Presedintele a atras atentia ca incercarea unora de a acredita ideea ca "interventiile lui Basescu sunt neconstitutionale" reprezinta "o abordare gresita" si a precizat: "Va asigur ca oricate campanii de presa vor fi, nu voi inceta sa fac presiuni asupra institutiilor statului pentru a intra in normalitatea ceruta de aspiratiile noastre elementare - integrarea in Uniunea Europeana".

Criminalitatea economica, ramasa nesanctionata

Traian Basescu s-a aratat nemultumit de faptul ca "deja s-a ratat indeplinirea unui prim obiectiv pana la capat", explicand ca, odata cu reducerea fiscalitatii, Executivul trebuia sa introduca si elemente clare privind criminalitatea economica.

"Bajbaim prin Codul penal pentru a gasi artificii", a adaugat presedintele.

El a aratat ca, odata cu reducerea fiscalitatii, trebuiau sa fie introduse si elementele privind sanctionarea evazionistilor si cresterea rapiditatii derularii falimentului, care sunt foarte necesare. Pe de alta parte, seful statului a apreciat ca Romania nu mai are probleme deosebite in ceea ce priveste elaborarea de noi legi, deoarece legislatia romaneasca este in general adaptata la cerintele Uniunii Europene. Traian Basescu a precizat ca actuala administratie doreste "sa curete" legislatia de toate articolele care creeaza posibilitati de acordare de exceptii si sa simplifice aplicarea legii.

Teama de justitie, problema mediului de afaceri

Una din problemele mediului de afaceri este "teama de Justitie", deoarece aceasta nu a creat nimanui confortul ca se adreseaza unei institutii care va determina respectarea legii, a observat presedintele. El a apreciat ca, in aceasta situatie, este necesara o interventie extrem de eficienta in asezarea structurilor Justitiei, fiind "aproape hilar" ca un om de afaceri sa aiba nevoie si de zece ani pentru judecarea unei probleme.

Basescu a semnalat si usurinta unor magistrati, procurori sau chiar politisti care transfera in zona penalului o serie de probleme de ordin comercial pe care nu le inteleg ca fenomen. De aceea, a remarcat seful statului, "foarte multi oameni de afaceri sunt tarati in zona instantelor pentru simplul motiv ca instantele noastre nu sunt pregatite sa judece partea comerciala".

Nu exista instructiuni privind o norma de arestari

Presedintele a accentuat faptul ca nu a dat instructiuni nici unei institutii a statului "sa faca o norma de arestari, sa aresteze pe cineva anume, sa se uite intr-un mediu sau altul al fostelor sau actualelor cercuri de jocuri in lumea economica". "Singurul lucru pe care il vizez imediat este ca nimeni sa nu mai fie in situatia sa ajunga la presedintele tarii, la primul-ministru sau la ministri ca sa faca o afacere", a concluzionat Basescu, adaugand ca o astfel de dorinta din partea unor oameni de afaceri este o proba a coruptiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.