Recordurile inregistrate la sfarsitul saptamanii trecute pe piata petrolului, ca urmare a izbucnirii razboiului dintre Israel si Liban, au inceput sa se faca simtite din aceste zile si la consumatorul final din Europa. In majoritatea statelor europene, preturile la carburanti au cunoscut drept urmare un avans semnificativ, informeaza Reuters

"Astfel de preturi pentru benzina si motorina nu au mai fost intalnite in majoritatea tarilor europene.
Cotatia titeiului are impact asupra preturilor de retail", a subliniat Rahul Malhodra, analist la Wood Mackenzie.

Valorile de peste 78 de dolari, atinse de cele mai raspandite tipuri de petrol, Brent si light, au condus vineri la o crestere cu pana la 10% a preturilor la benzina si motorina la principalele Burse europene. In consecinta, la Rotterdam tona de benzina se vindea vineri cu 817 dolari, cel mai ridicat nivel consemnat dupa recordul de 865 de dolari pe tona atins la 1 septembrie 2005, ca urmare a uraganului Katrina.

Imediat, luni, 17 iulie, preturile la pompa din intreaga Europa au intrat in efervescenta. Pretul mediu al benzinei fara plumb a ajuns la 97,31 de pence pe litru, la benzinariile britanice, iar motorina era comercializata la 98,93 pence pe litru, foarte aproape de recordul de 99,19 pence pe litru, consemnat la 4 mai. Si in Germania tendinta a fost similara cu cea din Marea Britanie, benzina ajungand inca de vineri seara la 1,365 euro pe litru.

In Franta, pretul motorinei a crescut cu 1,8 eurocenti, la 1,098 euro pe litru. Potrivit specialistilor, aceasta tendinta de crestere a preturilor la carburanti nu va fi insa de lunga durata, deoarece ea s-ar putea traduce direct printr-o limitare a cererii.

Usoara scadere pe piata petrolului

Desi fiecare nou raid israelian sau libanez a ajuns sa se traduca prin fluctuatii ale cotatiilor bursiere, per total amplitudinea acestora a inceput sa scada. Preturile la petrol, care vineri depaseau 78 de dolari, au ajuns ieri in jurul a 75 de dolari.

Astfel, contractele americane pentru sortimentul light, cu livrarea in august, se situau la 06.35 GMT la 75,30 de dolari, in scadere cu 3,10 dolari fata de cotatiile de vineri, iar sortimentul Brent era comercializat la 76,25 dolari, in scadere cu 1,93 dolari. Un rol important in aceasta dezamorsare a situatiei de pe piata l-a jucat si anuntul autoritatilor israeliene privind o eventuala incetare a focurilor in urmatoarele saptamani.

OPEC mizeaza pe scaderea cererii

Organizatia tarilor exportatoare de petrol, OPEC, considera ca cererea de petrol va avea o crestere mult mai lenta in 2007 decat anul acesta. Fenomenul, se arata intr-un comunicat al Organizatiei, se va datora pe de o parte incetinirii cresterii economice mondiale, iar pe de alta parte preturilor mult prea mari ale titeiului.

Potrivit raportului lunar al OPEC, cererea mondiala de petrol va avea o crestere de 1,4 milioane de barili pe zi, fata de 1,3 anul acesta. Cantitatea efectiva a cererii se va stabili la 85,9 milioane de barili pe zi in 2007, fata de 84,6 in 2006. Aceasta tendinta, la care se adauga investitiile in mijloacele de productie si rafinare, va conduce, inevitabil, la o scadere a preturilor pe piata, in conditiile unui relativ calm geopolitic, a mai precizat OPEC.

Previziunile organizatiei sunt insa puternic contrazise de Agentia Internationala a Energiei (AIE), care in ultimul raport mizeaza pe o crestere a cererii in 2007 in raport cu anul acesta. Astfel, potrivit AIE, in 2007 cererea va trebui sa creasca cu 1,8%, pana la 86,4 milioane de barili pe zi, dupa ce anul acesta media pare sa se fi stabilit in jurul a 1,4%, iar in 2005, la 1,3%.

Claude Mandil, directorul executiv al AIE, a declarat insa recent ca AIE este gata sa recurga la stocurile de petrol in cazul unei intreruperi a aprovizionarii legata de escaladarea conflictului din Orientul Apropiat.

Scumpiri si pe piata interna

Primul pas in directia cresterii preturilor la carburanti pe piata romaneasca a fost realizat de Rompetrol. Acesta a marit preturile la pompa inca de luni cu pana la 8 bani pe litru, se arata intr-un comunicat al companiei.

Astfel, benzina Premium E Plus (Euro 3) si Euro Standard fara plumb (Euro 3) se vinde la pompa cu 3,58 lei/litru. La motorina, cresterea a fost de 4 bani, tipul Euro 3 fiind comercializat la 3,45 lei, iar Super Euro 4 la 3,50 lei.

Ieri a fost randul Petrom sa recurga la o majorare, noile preturi fiind cu 9 bani pe litru mai mari pentru benzina si cu 6 bani pentru motorina. Astfel, un litru de benzina Eco Premium va costa 3,56 lei, iar Premium fara plumb 3,54 lei, in vreme ce motorina Top Euro Diesel 4 va fi 3,47 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.