Momentul actual este crucial daca Romania vrea sa cistige o felie din miza inceputului de secol - rutele de transport al energiei

Cu o pozitie geografica si politica privilegiata, Romania nu isi poate permite sa piarda un tren care i-ar putea aduce venituri mai mult decit substantiale si i-ar putea asigura securitatea in mod decisiv.

Presedintia finlandeza si-a declarat ca prioritate maxima a mandatului definirea relatiei UE-Rusia, in special in domeniul energetic. Summitul G8 de la Sankt Petersburg, din 15-17 iulie, va avea ca subiect principal aceeasi politica energetica. Pina de curind, gratie intereselor lor geopolitice, SUA si Rusia erau statele cele mai constiente de faptul ca petrolul conduce lumea in mare masura. Dupa ce Rusia a folosit, la inceputul anului, santajul energetic ca arma politica, UE a inceput si ea sa realizeze ca dependenta sa de Moscova din punctul de vedere al aprovizionarii cu resurse de combustibil mai mult decit orice considerente de alta natura tinde sa faca jocurile de securitate.

In consecinta, la nivelul Uniunii incepe sa se contureze o politica in acest sens, iar ocazia este unica pentru Romania de a face propuneri care sa promoveze propriile ei interese.

Acum ori niciodata

Momentul este cu atit mai favorabil cu cit Finlanda sustine pozitia tarii noastre, anume ca UE sa vorbeasca Rusiei pe o singura voce, renuntind la aranjamentele bilaterale. De aceea, am fi avantajati ca cea mai mare parte din relatia UE-Rusia sa fie definita in timpul actualei presedintii a UE, cea germana, care ii urmeaza, fiind inclinata sa promoveze mai degraba relatia economica bilaterala extrem de strinsa cu Moscova.

Din punctul de vedere al Romaniei, sintem interesati in egala masura de cele doua trasee care strabat regiunea Marii Negre, proiectul Nabucco de transport al gazului iranian spre Europa si ruta Constanta - Trieste care va transporta atit gaz, cit si petrol. Constanta - Trieste este mai usor de realizat din punct de vedere politic, intrucit nu traverseaza tari care au o relatie nesigura cu UE si care ar putea santaja sau taia alimentarea. Ruta beneficiaza de sprijinul statelor din sud, care platesc mult pentru transportul combustibilului, intrucit nu au gurile lor de alimentare.

Tehnic insa este un proiect mai greu fezabil, iar in plus, Slovenia si Croatia, sub presiunea fortelor ideologice interne, s-au opus punerii in practica a planului. Din acest motiv, Romania a facut lobby pe linga oficialii italieni, care pot influenta o decizie favorabila a slovenilor si croatilor.

Nabucco este un proiect mai simplu de implementat tehnic, dar care are dezavantaje politice: tranziteaza Turcia, tara candidata la UE, care poate conditiona negocierile de alimentarea cu gaz.

Sursa o reprezinta Iranul, care are o relatie tensionata cu Vestul, insa, pe de alta parte, cu cit este prins intr-o relatie economica mai strinsa cu acesta, cu atit va fi mai putin inclinat sa se manifeste agresiv.

Concurenta acerba

Proiectele sustinute de Romania se confrunta in primul rind cu indecizia europenilor, ceea ce face necesara o atitudine activa a tarii noastre, daca vrem ca aceste initiative sa se bucure de sprijin UE. De asemenea, ele sint in concurenta cu alte rute, cum ar fi Baku-Ceyhan, care are drept sursa Azerbaidjanul, aceeasi ca pentru Constanta - Trieste, si care functioneaza foarte bine din punct de vedere economic.

Este esential, asadar, ca Romania sa-si joace bine cartea, sa stapineasca atit jocurile economice, cit si pe cele politice, intr-o zona problematica si din punct de vedere al democratizarii, mai ales ca este de asteptat ca si Rusia sa ne puna bete in roate. (Oana Popescu)

Uniunea Europeana depinde de gazul rusesc
Statele din Uniunea Europeana se bazeaza in cea mai mare parte pe resursele naturale din Federatia Rusa.

Kremlinul a schimbat discursul. Acum se ia la trinta cu Europa, exact in domeniul in care se simte cel mai tare: energia. Summitul G8, ce se va desfasura la sfirsitul acestei luni la Sankt Petersburg, va avea pe agenda problema securitatii energetice a Europei.

Charta energetica in stand-by

Charta Europeana a Energiei este o intelegere internationala bazata pe integrarea sectoarelor energetice ale fostelor state comuniste in piata energetica europeana comuna. Tratatul a fost semnat la Haga, in decembrie 1991, iar prevederile sale urmareau in primul rind obligarea noilor actori din Est sa accepte principiile economice democratice. Tratatul a intrat in vigoare in 1998 si expira in 2007. Cel putin pina acum, Tratatul a protejat Europa de tendintele Moscovei de a-si folosi resursele energetice in scopuri politice. UE incearca sa il convinga pe Putin sa ratifice Charta Energetica, ceea ce ar obliga Rusia sa isi deschida cimpurile de petrol si de gaze naturale companiilor straine.

In urma cu citeva zile, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a aratat clar ca principala componenta a relatiei UE-Rusia este securitatea energetica. UE este insa gata sa inchida ochii la derapajele democratice ale Moscovei si la consolidarea unui stat centralizat autoritar, pentru a-si vedea asigurate resursele energetice. Strategia se arata perdanta insa pe termen lung, pentru ca nu face decit sa incurajeze Rusia sa-si continue santajul.

Ucraina a deschis ochii Uniunii Europene

Cresterea consumului de hidrocarburi in lume si riscul ca exportatorii de resurse energetice sa nu poata indeplini cerintele pietei sint principalele pericole la adresa securitatii energetice europene. De altfel, Rusia a amenintat direct Europa ca in cazul in care occidentalii nu isi deschid pietele pentru companiile rusesti, China si India sint dornice sa preia din exporturile catre statele europene. Pe de alta parte, Europa s-a trezit brusc la realitate la inceputul anului, cind "razboiul gazelor" dintre Rusia si Ucraina a afectat aprovizionarea cu gaz a Europei. "Pentru noi, termenul de securitate energetica inseamna tocmai permisiunea de a investi pe pietele occidentale", afirma Igor Shuvalov, negociatorul-sef din partea Rusiei. Pentru europeni insa, "securitatea energetica" poate fi obtinuta numai daca Rusia se obliga sa asigure necesarul de gaze naturale si sa nu mai inchida "robinetul", asa cum s-a intimplat la inceputul anului.

NATO se alatura UE

Organizatia Nord-Atlantica a organizat la Praga o conferinta internationala, la cererea Poloniei, care a avut ca tema crearea unei aliante vestice care sa poata raspunde coerent viitoarelor crize energetice. Conferinta a aratat vulnerabilitatile importatorilor energetici. Concluzia principala a fost ca terorismul, asa cum este cazul sabotajelor din Irak, sau politica, asa cum este cazul Rusiei, pot influenta negativ securitatea energetica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.