Fuziunea Mittal-Arcelor este o dovada in plus ca globalizarea nu ne-a ocolit. In Romania opereaza citiva giganti ai pietei mondiale, cei care sint numarul unu in lume in businessul lor. Si Romania a intrat in economia globala

In lumea gigantilor pietei, doua cuvinte sint intotdeauna la moda: fuziuni si achizitii. Fie ca se fac pentru ca piata locala nu mai ajunge, fie pentru un parteneriat care sa creasca valoarea companiei, concentrarile si cumpararile de companii au ajuns sa fie o constanta in orice afacere, in orice tara. Din fericire, nici Romania nu face exceptie. Liderii mondiali in diverse industrii au ajuns sa fie prezenti pe piata romaneasca, achizitionind businessuri (sau, dupa caz, gauri negre) locale, pe care le-au integrat, sau ridicindu-si afacerea de la zero.

Liderul otelului la Galati, Roman si Iasi

La sfirsitul saptaminii trecute, grupul european siderurgic Arcelor a acceptat oferta imbunatatita de preluare pe care a facut-o Mittal Steel. Pentru 25,6 miliarde de euro, managementul grupului european a acceptat sa fuzioneze cu principalul sau concurent. Grupul rezultat in urma tranzactiei se va numi Arcelor-Mittal, va fi primul producator de otel din lume (10% din productia mondiala), va fi de trei ori mai mare decit orice rival si va avea o cifra de afaceri anuala de 55 de miliarde de euro si 335.000 de angajati in toata lumea.

Romania intra, asadar, pe harta operatiunilor celui mai mare grup siderurgic din lume: Mittal Steel detine, la noi, un combinat siderurgic si doi producatori de tevi - Sidex Galati si, respectiv, Petrotub Roman si Tepro Iasi. La aceastea se mai adauga si operatorul portuar Romportmet Galati. Mittal are peste 20.000 de angajati in Romania si afaceri de peste doua miliarde de euro.

Gigantul carnii, la Timisoara

Compania americana Smithfield, listata la Bursa din New York, este cel mai mare procesator mondial de carne de porc, desfasurind operatiuni in Franta, Polonia, Mexic si Brazilia, precum si in SUA. Vinzarile sale totale depasesc anual 8 miliarde de dolari pe an. Smithfield Foods a achizitionat in 2004, pentru 83 de milioane de dolari, pachetul majoritar si controlul operatiunilor fostului COMTIM din Timisoara. Smithfield a mai cumparat in Romania jumatate din compania de distributie Agroalim. Firma americana spera ca dupa aderarea Romaniei la UE sa exporte carne de porc de la COMTIM pe piata comuna.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.