Piata consultantei imobiliare, fara serviciile de intermediere, creste lunar cu circa 30%

Consultanta imobiliara este un domeniu din ce in ce mai rafinat, cu servicii existente doar pe pietele dezvoltate. Studiile de piata, evaluarile si administrarea de imobile sunt servicii care abia au intrat in Romania, dar care se dezvolta spectaculos.

Si nu-i de mirare ca "infloresc" pe langa activitati imobiliare in esenta - agentii imobiliare, mai mici sau mai mari -, dar si pe langa alte tipuri de afaceri, precum cabinete de avocatura, banci sau companii de evaluare.

Cererea este mare si in continua crestere. De la marii investitori institutionali, care au nevoie de o oglinda in care sa priveasca, la intrarea pe o piata, pana la mici firme care isi investesc profitul in constructia de cladiri sau in terenuri. O alta mare categorie de cereri vine din partea bancilor, care au nevoie de evaluarea activelor detinute prin gajuri si, mai nou, pentru a-si plasa o parte din bani. Banca greceasca EFG Eurobank (a treia ca marime in Grecia si care in Romania detine Bancpost) si-a infiintat o subsidiara, EFG Eurobank Property Services, ce se ocupa numai de servicii imobiliare.

Acum, aceasta este prezenta si in Romania. Punctul forte pe piata romaneasca il reprezinta evaluarile de imobile, si cel mai mare client este, asa cum era de asteptat, Bancpost SA. Totusi, compania lucreaza si pentru alti beneficiari. "Clientii nostri sunt banci, institutii publice, firme de leasing, fonduri de investitii imobiliare, investitori straini, dezvoltatori, precum si companii private. In prezent, la un an de la infiintare, cel mai mare departament al companiei, ca numar de personal si ca volum (10.000 de solicitari pe an), este cel de evaluari imobiliare", declara Andreea Stoinescu, property consultant agency department EFG Eurobank Property Services S.A. In Grecia, EFG se afla pe primul loc dupa numarului de evaluari - circa 40.000 pe an. La nivel international, este recunoscuta si pentru serviciile de management si administrare de imobile.

Cererea cea mai mare, in Romania, o reprezinta evaluarile de proprietati. Compania Darian, care se ocupa de evaluari de toate tipurile, realizeaza 70% din cifra de afaceri din evaluari de proprietati si din studii de piata si de fezabilitate, pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare. "90% din serviciile de consultanta imobiliara oferite de compania Darian sunt lucrari de evaluare a proprietatilor imobiliare, in timp ce restul de 10% sunt studii de fezabilitate pentru dezvoltarea de proprietati sau pentru planuri de afaceri", declara Adrian Crivii, manager al companiei Darian si vicepresedinte al ANEVAR. In contextul dezvoltarii pietei, cifra de afaceri a crescut spectaculos: un milion de euro in 2005 si peste 280.000 de euro numai in primele trei luni ale acestui an. "Numarul clientilor nostri a crescut de patru ori in 2006 in comparatie aceeasi perioada a anului trecut", declara Adrian Crivii.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.