Principalii operatori de telefonie mobila din Romania si-au externalizat serviciile de reciclare a terminalelor. Majoritatea aparatelor sunt reconditionate si apoi revandute pe diverse piete externe, cum ar fi Africa.

Peste 13 milioane de utilizatori de telefonie mobila care isi schimba gadgetul, in medie, o data pe an. La aceasta statistica s-au uitat firmele straine specializate in reciclarea telefoanelor mobile atunci cand au decis sa-si extinda operatiunile in Romania. Un exemplu este cel al companiei Fonebak Servicii, filiala locala a companiei britanice Fonebak plc. De la deschidere, in urma cu patru ani, subsidiara locala a avut o crestere viguroasa, iar acum are deja peste 200 de angajati. "Din studiile pe care le avem, piata telefoanelor mobile este in continua crestere in intreaga lume. Un raport al organizatiei GSM World prognozeaza, pentru anii urmatori, inca un miliard de utilizatori. Moda si tehnologiile se schimba frecvent, iar legislatia incurajeaza refolosirea sau reciclarea acestor aparate, sporindu-ne, astfel, afacerea", a declarat pentru Capital managerul executiv al Fonebak plc., Kathy Woodward.

Deocamdata, in unitatea ultra-pazita din Bucuresti a Fonebak Servicii, angajatii se ocupa indeosebi de productia de telefoane mobile din componente reciclate provenite din Europa. In scurt timp insa, compania va incepe si un program de reciclare a aparatelor colectate de pe piata romaneasca. "Ne aflam in etapa de semnare a contractului cu aceasta firma, in vederea reciclarii telefoanelor mobile de pe piata. De altfel, compania noastra nu este la prima colaborare de acest gen", a declarat Adrian Dita, director Corporate Affairs Vodafone Romania.

Asa ca, atunci cand vreti sa va schimbati telefonul mobil, puteti opta pentru a achizitiona unul care a trecut prin mainile angajatilor firmelor de reciclare. "Unele dintre componentele aparatelor pot fi reconditionate sau inlocuite cu alte piese noi, astfel incat, in final, sa se obtina un nou telefon functional. Iar aparatele refacute sunt puse din nou in vanzare", explica Adrian Dita. Potrivit lui Kathy Woodward de la Fonebak plc. aparatele reconditionate de compania sa sunt revandute cu precadere in tari slab dezvoltate, precum cele din Africa, iar preturile pot varia de la cinci la 100 de lire sterline.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.