Investitorii din domeniul imobiliar spun ca pretul caselor si al terenurilor nu va cobori, in urma intentiei oficialilor bancii centrale de a monitoriza piata. Situatia este valabila in majoritatea zonelor tarii, mai putin in Bucuresti, unde exista deja semnale ca terenurile din partea de nord a orasului sunt in curs de ieftinire. Mai mult, principalii jucatori din imobiliar, dar si analistii sustin ca BNR nu se poate implica direct in functionarea unei piete libere.

Riscul prabusirii preturilor la case si terenuri printr-o interventie a BNR este ca si inexistent in Banat - cel putin asa sustin investitorii din zona. "Este firesc ca terenurile si casele bine pozitionate din Timisoara, cum sunt cele din zona zero, sa coste peste pretul mediu al pietei. Cum cererea este in continuare crescuta, iar oferta limitata, nimeni nu va vinde mai ieftin", ne-a declarat Teodor Tuducan, directorul general al companiei timisorene Apollini. El mai da exemplul partii de nord a orasului o zona exclusivista, ca si in Bucuresti unde terenurile se vand in acest moment cu aproximativ 1.000 euro/mp. Tuducan nu crede ca preturile la case si terenuri ar putea sa coboare, mai ales ca "exista semnale ca in jur de 1.200 de romani din judetul Timis se vor intoarce din strainatate". in general, banii "stranierilor" sunt plasati in terenuri mai ieftine, de maximum 100 euro/mp. Acestea sunt si activele care ar putea sa se majoreze in scurt timp, conchide Tuducan.

Fara profit, constructorii ar lasa afacerea
Aceeasi situatie si la Galati, unde constructorii de microcartiere rezidentiale spun ca preturile sunt dictate de cerere. "Rata minima de profit trebuie sa fie de 10-15%, astfel incat sa depaseasca dobanzile bancare. in cel mai rau caz, nu mai construiesti daca nu scoti profit", ne-a declarat Corneliu Istrate, directorul general al companiei de constructii Vega 93. El crede ca un pret mediu de 500 euro/mp pentru o constructie noua este "moderat".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.