Statul se pregateste sa dea lovitura de gratie celor peste 90.000 de clienti ai bancilor pentru locuinte, Ministerul Finantelor publicind un proiect de ordonanta prin care se propune sa nu mai fie acordata prima de la stat.

Avind in vedere influentele negative asupra bugetului de stat prin cresterea cheltuielilor publice, prin prezenta reglementare se propune sa nu mai fie acordate sumele cu titlu de prima de stat", arata nota de fundamentare a acestui proiect. Potrivit consilierilor din minister, acesta este supus dezbaterii publice.

Doua banci au fost infiintate pe baza sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ. Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a fost prima care a adus acest produs pe piata in 2004, fiind urmata de HVB anul trecut, ele numarind impreuna peste 90.000 de clienti. Bancile mizau pe dublarea activitatii in 2006.

Ar fi a doua teapa

Initial, suma acordata de stat a fost de 30% din suma economisita, dar nu mai mult de 250 de euro pe an. Subventia primita de clientii RBL de la bugetul de stat pentru contractele incheiate in anul 2005 s-a ridicat la circa sase milioane de euro.