Procesul de recrutare clasic pentru pozitiile de top management a inceput sa fie inlocuit de head-hunting care presupune costuri mai mari din partea clientului. Porivit lui Liviu Dumitrascu, CEO-ul siteului de recrutare eJobs, efortul financiar al unei companii se ridica la valoarea a cel putin 2-3 salarii ale omului recrutat. In ciuda acestui fapt, acest nou proces reprezinta o investitie cu amortizare rapida.

Ce sunt practic acesti vanatori de capete?

Este vorba de tehnica "vanatorului de capete" - un "headhunter", care nu poate fi gasit nici la oficiul fortelor de munca si nici prin anunturi la mica publicitate. Tehnica e simpla si exista de cand lumea: sa furi concurentei oamenii cei buni. Pentru asta exista oameni pregatiti special ca sa execute dificila misiune. Ei se numesc "headhunteri" (vanatori de capete), iar treaba lor este sa-i caute si sa-i vaneze pe cei mai buni profesionisti din toate domeniile. Si in Romania exista companii care ofera exclusiv servicii de headhunting, dar sunt inca putine. in rest, functioneaza firme de resurse umane care se ocupa cu recrutarea de personal la modul general, desi cocheteaza uneori si cu "vanatoarea de capete".

Dar preturile percepute de companiile specializate sunt atat de mari (peste 10.000 euro, in functie de" recrutat") incat firmele romanesti nu au posibilitatea sa se adreseze head-hunterilor, spre deosebire de multinationale, obisnuite cu astfel de tehnici. in plus, un rol il are si mentalitatea patronului roman, obisnuit cu nepotismele si sistemul de pile si relatii.

"Nu au ajuns inca sa inteleaga ceea ce multinationalele stiu deja, anume ca oamenii deosebiti, angajati printr-un headhunter, sunt cei care aduc profituri foarte mari", declara pentru Rompres managerul companiei "Head Hunting Ltd.".

Cine poate deveni "vanator"?

In acelasi timp, cei care se ocupa de acest proces de head-hunting trebuie sa fie foarte bine pregatiti. Liviu Dumitrascu considera ca "Un bun head-hunter trebuie sa detina abilitati foarte bune de comunicare, interrelationare, trebuie sa fie un bun intervievator, dar si foarte persuasiv."

Institutiile publice din Occident sunt constiente de avantajele head-hunting-ului si nu neglijeaza deloc aceasta metoda de a-si creste eficienta. Lucrurile stau exact invers in Romania, unde vanatoarea de creiere este inaccesibila sectorului de stat in primul rand din cauza legislatiei restrictive, care impune organizarea unui concurs. Desi metoda este buna, in aparenta, pentru ca are la baza ideea "cel mai bun sa castige", ea nu se poate aplica la orice nivel si mai ales la cel mai inalt nivel deoarece pe profesionistii cu adevarat buni nu-i intereseaza sa se supuna la teste, sa fie examinati si evaluati de persoane care, oricum, au o pregatire mai slaba decat ei. Este clar ca mentalitatea, si legislatia, trebuie sa se schimbe si sa se alinieze cererii pietei, unde ierarhia domeniilor de interes se modifica o data cu schimbarile din economie.

Cele mai dinamice domenii in perioada urmatoare se prefigureaza a fi piata financiara, zona fondurilor de investitii, piata de retail, marketingul, zona industriala, leasingul imobiliar, dar si piata de IT&C. "In general, 'vanatorii de capete' activeaza pe toate zonele pietei muncii, insa se incepe de la nivelul middle executive pana la top management," adauga Dumitrascu.

"Vor creste semnificativ cererile de manageri cu profil tehnic/ industrial si chiar se prefigureaza aparitia de profesii noi actualmente neexistente in piata. Vor aparea brokeri/ traderi de servicii in telecomunicatii, directori de creditare sau pentru companii legate de domeniul investitiilor imobiliare. Tendinta se va simti insa in toate celelalte domenii de management: financiar, marketing - in special brand management, vanzari, IT, resurse umane", afirma Alexandru Talmazan, Managing Partner la Wrightson Romania.

In opinia Minervei Cernea, Country Manager la agentia de executive search Pedersen & Partners, "cele mai cautate functii sunt cele de director general, director de vanzari, director financiar si, ca o ultima tendinta, directorii de resurse umane".

In urma privatizarilor din domeniul energetic va creste si cererea de specialisti la nivel de top management din acest sector. in zona financiara si piata de IT&C, domenii care s-au dezvoltat simtitor in ultima perioada, va fi nevoie de specialisti pe diverse segmente, asa cum se prefigureaza din analizele firmelor de recrutare la nivel inalt.

"Posturile in domeniul financiar-contabil vor capata o pondere mai mare, insa accentul va cadea pe competente specifice privind detinerea de certificari si calificari in acord cu modificarile care vor avea loc la nivel macroeconomic", este de parere Cristina Pasat, director general al firmei Professional.

Banking-ul - un segment "fierbinte"

Cum se poate constata, piata bancara va fi o zona fierbinte in perioada care urmeaza, datorita efervescentei acestui sector. Dupa cum apreciaza unii specialisti in head hunting, se prefigureaza o nevoie de experti si in zona de management al riscului in domeniul bancar. si piata imobiliara cunoaste o dezvoltare puternica in aceasta perioada, firmele de recrutare la nivel inalt apreciind ca va fi nevoie de directori si personal specializat in acest domeniu, mai ales pentru sistemul de leasing imobiliar.

Un alt sector a carui dezvoltare este impusa de dinamica economica este cautarea de noi oportunitati de afaceri, palier care va necesita, de asemenea, personal experimentat.

"Nevoia crescuta de evaluare de noi oportunitati de produse, de noi piete a dus la o crestere a cererii de profesionisti in domeniul dezvoltarii afacerii (business development managers), una dintre principalele atributii ale acestora fiind legata de capacitatea de a gandi strategic", apreciaza Madalina Uceanu, director executiv la AIMS Human Capital Romania.

In acelasi timp, se asista si la un proces de inlocuire a managerilor straini cu manageri romani, care au dobandit atat competentele, cat si experienta bogata cerute de boardul multinationalelor. Cresterea productivitatii muncii si evolutia mentalitatilor in directie occidentala determina ca potentialul profesional al romanilor sa fie foarte mare.

Conform specialistilor in resurse umane, in cativa ani angajatii romani vor putea ocupa din ce in ce mai multe pozitii de top management. Mai mult, companiile multinationale vor incepe, daca nu cumva au si inceput, sa aleaga din ce in ce mai des romani atunci cand se pune problema ocuparii unor pozitii in conducerea filialelor din sud-estul Europei, tinand cont si de faptul ca sunt mai familiarizati cu mentalitatea tipica zonei. Acestia, in doi-trei ani, vor putea ocupa pozitii de top in tarile balcanice.

Sectorul bancilor este unul dintre sectoarele economiei in care romanii incep sa ocupe pozitii importante de decizie, inlocuind expatii. Pana acum acest lucru nu s-a intamplat, nu pentru ca romanilor le-ar fi lipsit studiile de buna calitate, ci experienta de minimum zece ani in domeniu, necesara pentru astfel de functii. in plus, romanii intorsi din strainatate, cu experienta in diferite domenii, reduc si ei nevoia de expati.

De exemplu, un sector, in care gasirea de angajati romani pregatiti pentru pozitii cu mare putere de decizie reprezinta inca o provocare, este sectorul IT&C. Prin urmare, in Romania incep sa apara cartiere generale de lucru care deservesc zona Europei de Sud-Est.