"In acest moment, pe burs nu se mai cumpr pe baza unei analize financiare a societii respective, ci pentru c aa e valul. In pia sint foarte muli bani, vin muli juctori neexperimentai, iar aciunile scoase la vinzare sint puine raportat la cerere. Bursa este precum un magazin de solduri: lumea d buluc s cumpere", relev in citeva cuvinte situaia actual din piaa de capital Marius Plugaru, membru in Comitetul BVB i director al societii de brokeraj Iebatrust.

Criterii de luat in seam la cumprarea de aciuni

Din pcate, trebuie s spunem c decizia unei persoane de a juca la burs trebuie s se bazeze mai mult pe analiza economic a companiei in care dorete s investeasc i mai puin pe fler. Iar aceast analiz trebuie s in cont de indicatorul P/E, adic pre actual/profit pe aciune (mai simplu spus, perioada in care se pot recupera banii investii din dividende, fr a lua in calcul creterea aciunilor), respectiv indicatorul, P/B, cu alte cuvinte pre actual/valoarea contabil. Valoarea contabil este dat de valoarea capitalurilor proprii ale societii raportat la numrul de aciuni de pe pia.

Conteaz i contextul de pia

Celor doi indicatori prezentai li se adaug alte aspecte: sectorul din care face parte societatea i potenialul de dezvoltare viitoare a acestui sector, vechimea pe pia a societii, dimensiunea afacerii, faza de evoluie in care se afl emitentul, portofoliul de clieni, mediul concurenial, puterea societii de a genera profit, riscurile afacerii i structura acionariatului.

Aciuni supraevaluate

Un raport al societii de brokeraj Intercapital Invest arta c la aceast societate indicele P/E era in 2004 de 63,6, mult mai mare decit la ali operatori est-europeni. "Orice eficientizare a societii trebuie s fac minuni ca s ajung la un nivel al profitului care s justifice cotaiile actuale", se arta in raportul Intercapital Invest. Chiar grupul OMV, in oferta sa de cumprare a societii Petrom, evaluase aceast societate la 2.400 de lei/aciune. Cu toate acestea, preul a crescut, ajungind ieri la peste 4.000 de lei/aciune. "Dup cei doi indicatori, SNP Petrom este o aciune supraevaluat", spune Rzvan Paol, directorul firmei Intecapital Invest. "Dar, privind in pia, observm c SNP Petrom este o societate puternic, cu un management strin, iar fondurile strine de investiii care vin in Romania sint interesate de astfel de societi", adaug Rzvan Paol.

Situaia actual de la Banca Roman de Dezvoltare (BRD) pare a se apropia de cea de la SNP Petrom. Astfel, dac in 2001 raportul P/E la BRD era de 3,8, acum a ajuns la 16, comparativ cu media inregistrat pe pieele bursiere din Europa de Est (unde se situeaz in jur de 15). Mai simplu spus, preul actual al aciunilor BRD este apropiat de cel real, chiar puin supraevaluat.

Aciuni subevaluate

Dac la SNP Petrom, respectiv BRD este vorba de aciuni supraevaluate, la cele cinci societi de investiii financiare (SIF) situaia se prezint invers. Indicatorul P/E era la SIF Banat - Criana de 13,7, la SIF Moldova - de 6,6, la SIF Transilvania - de 9,1, la SIF Muntenia - de 14,8 , iar la SIF Oltenia - de 11,1. Raportat la media de 15, observm c acestea mai au puterea de a crete.