Fostul preedinte al BRD, Bogdan Baltazar, ii pune experiena la btaie pe piaa consultanei financiare din Romania. Baltazar, Bloom i Pirvulescu (BBP) s-a lansat ieri oficial pe piaa asistenei profesionale. La cei 65 de ani ai si Bogdan Baltazar este poate cel mai potrivit sftuitor in ceea ce privete evoluia economiei romaneti.

Prin incheierea cu succes a procesului de integrare a Bncii Romane de Dezvoltare in cadrul marelui grup bancar Societe Generale, Bogdan Baltazar s-a retras din funcia de preedinte al bncii pentru a se dedica activitii ce l-a determinat in 1996 s se reintoarc in Romania: formarea unei companii de servicii profesionale de consultan bancar, financiar i de afaceri. BBP are de la inceput ambiii mari. Cifra de afaceri vizat pentru 2005 este de 50 de milioane de euro.

Omul potrivit la locul su

Rolul de consultant financiar ii vine mnu lui Bogdan Baltazar, fr indoial cel mai deschis bancher pe care l-a avut pin acum Romania. Este o provocare noua sa calitate de preedinte de societate de consultan? Da i nu. La cei 65 de ani ai si, se poate luda cu o via plin de provocri. Bogdan Baltazar are in spate o carier prodigioas i dac cineva este in msur s dea sfaturi despre economia romaneasc, dinainte i de dup 1989, atunci Bogdan Baltazar este omul potrivit.

Experiena sa in domeniul financiar, bancar i de comer internaional a demarat prin ocuparea poziiei de ef de proiect in cadrul ONU - Banca de Preinvestiii New York (1968-1971), unde a implementat finanarea proiectelor de privatizare a utilitilor i de modernizare a infrastructurii in diverse ri in curs de dezvoltare. Inainte de indeprtarea sa din cadrul MAE, in 1982, din motive politice, a indeplinit funcia de director al Direciei Africa de Sud i Orientul Apropiat. Pin in 1990, Bogdan Baltazar a fost "exilat" ca ef de Serviciu fluxuri tehnologice i norme de munc in cadrul Intreprinderii de anvelope Danubiana Popeti-Leordeni, perioad ce i-a oferit, aa cum spune, experien in domeniul industrial.

Dup revoluie, a fost reintegrat in MAE ca director general al Direciilor America de Nord i de Sud pentru ca, in perioada 1990-1991, s devin membru al Guvernului Romaniei. Din 1991 pin in 1996, Baltazar lucreaz la BERD i coordoneaz proiecte de finanare/restructurare desfurate de banc in Romania. Intre 1997 i 1998, a fost vicepreedinte al FPS. Din 1998 pin anul trecut, Bogdan Baltazar a indeplinit cu brio funcia de preedinte al BRD - Groupe Societe Generale.

Partenerii

Lansarea BBP a avut loc la Hilton Athenee Palace, un complex hotelier la a crui reabilitare Baltazar a participat ca ef de proiect, in calitate de coordonator al Grupului pentru Romania din Centrala BERD, activitate desfurat intre 1991 i 1996. La Londra l-a cunoscut pe Phil Bloom, care a activat ca specialist in privatizare i consultan in domeniul bncilor de investiii al Global Business Group Ltd., un economist cu o experien internaional impresionant. Al treilea partener al lui Bogdan Baltazar este Selena Pirvulescu, consultant financiar cu peste 15 ani de experien. Cariera sa include poziii la companiile Deloitte&Touche, KPMG Romania, Global Security i Global Business Group. Cabinetul de consultan are 20 de angajai.

Clienii

BBP va oferi consultan de afaceri i financiar pentru companiile romaneti i strine in domenii cum sint accesul la finanri bancare i pe piaa de capital, sprijinirea exporturilor, investiii directe i de portofoliu, proiecte greenfield i privatizri. De asemenea, cabinetul va furniza consultan companiilor interesate de achiziii sau fuziuni, dar i investitorilor care intenioneaz s obin faciliti fiscale i pentru investiii. "Mediul de afaceri din Romania rmine reglementat lacunar i confuz i nu este inc destul de prietenos pentru afacerile de calitate", a spus ieri Baltazar.