Romania a inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci peste 4.000 de brevete, in perioada 2000-2004, este pe primul loc, in Europa, cu cele mai multe articole stiintifice publicate, respectiv 19.948 articole, in intervalul 1995-2005, transmite Rompres. Cu toate acestea, nivelul de participare a populatiei adulte la programele de formare profesionala este de 1,6 la suta din total, in timp ce media europeana este de 9,4 la suta, a aratat directorul general al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Cornelia Rotaru, marti, in cadrul Forumului Deschis pentru Inovare si Transfer Tehnologic.

De asemenea, numarul de cercetatori la mia de salariati, in perioada 1996-2001, este de 1,71, in Romania, in timp ce nivelul european al acestui indice este de 5,68, numarul de absolventi de studii de stiinta si tehnica la 10.000 de tineri era, in 2003, de 9,4, fata de 12,2 in Europa, iar cheltuielile intreprinderilor cu formarea profesionala, raportate la costurile totale, este de 0,5 la suta, fata de 1,2-2,5 la suta in Europa. Obiectivul Agendei Lisabona pentru acest indice este de 12,5 la suta.

"La nivel european, exista un program, complementar Agendei Lisabona 2000, de crestere a competitivitatii, care isi propune ca din 2007 sa finanteze proiecte de pregatire si formare de resurse umane in domeniul transferului tehnologic si inovarii", a precizat directorul in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Constantin Enachioiu.

In 2004, Romania a cheltuit 0,40 la suta din PIB pentru cercetare, dezvoltare si inovare, in timp ce Uniunea Europeana a cheltuit 1,90 de procente, ceea ce reprezinta 235 de milioane de euro, respectiv 77 la suta din fondurile pe care le-au distribuit Statele Unite ale Americii in acest sens.

Potrivit Agendei Lisabona 2000, incepand cu 2010, trei procente din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene vor fi alocate pentru finantarea inovarii, din care doua procente trebuie sa fie din surse private.

In cadrul forumului, profesorul in cadrul Universitatii de stiinte Aplicate Gelsenkirchen, din Germania, Gerd Wassenberg a prezentat restructurarea zonei Ruhr din Germania, din zona industriala in centru turistic si cultural, prin orientarea catre cercetare si inovare, cu ajutorul numeroaselor centre universitare din zona.

"O strategie asemanatoare ar putea fi benefica, de asemenea, pentru zona Valea Jiului", a remarcat Enachioiu.

Forumul se desfasoara la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in perioada 14-15 martie si este organizat de CCIR, Ministerul Economiei si Comertului, Societatea Germana pentru cooperare Tehnica si Institutul de Proiectari pentru Automatizari.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.