Efecte in lant pe piata imobiliara: dupa escaladarea, din ultimii ani, a preturilor la vanzare, a urmat o majorare si pe segmentul inchirierilor

Februarie 2006. Ca sa stai o luna intr-o garsoniera (sau alt tip de locuinta) trebuie sa platesti o anumita suma, in functie de oras, zona si conditiile oferite. Daca vei compara aceasta suma cu aceea care ti s-ar fi cerut in februarie 2005, vei constata o crestere semnificativa. Pe piata imobiliara se lanseaza multe opinii privind majorarea chiriilor. In absenta unor statistici oficiale, specialistii pronunta diferite procentaje, intre 20% si 50%.

In 2003 si 2004, preturile de vanzare ale apartamentelor au urcat spectaculos. Pentru 2003, numerosi agenti imobiliari au vorbit chiar despre o dublare a preturilor.

Mai multe firme in cautare de spatii

2005 a fost un an mai cuminte: s-au inregistrat scumpiri, dar mai moderate, media fiind undeva intre 10 si 15%. In acelasi timp insa, chiriile au luat-o in sus, iar explicatia pare sa vina tocmai de la scumpirile din anii anteriori. "Dupa cum am mai declarat, in mod obisnuit, chiria lunara este in jur de 1% din valoarea de piata a locuintei. Cresterile succesive de preturi au condus la o coborare sub acest barem, astfel ca s-a ajuns pe la 0,7%", a afirmat Octavian Popescu, consultant imobiliar la ANV Consult Bucuresti.

"Inca de anul trecut, chiriile au avut tendinta sa revina la acel 1% si, prin urmare, au inceput sa creasca. Pe de alta parte, au aparut tot mai multe firme care cauta apartamente de inchiriat, in special la parterele blocurilor. O alta cauza ar fi devalorizarea monedei euro.

Proprietarii vor sa obtina aceleasi sume in lei si atunci ridica tarifele exprimate in valuta. Pentru a fi sigur ca nu gresesc, nu as vrea sa dau un procentaj mediu referitor la cresterile din Capitala. Dar va pot prezenta un exemplu: pentru un apartament din zona Nerva Traian pe care il inchiriam in 2005 cu 350 euro pe luna, se platesc acum 500 euro pe luna", a mai spus Octavian Popescu.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.