Potrivit calendarului convenit cu Uniunea European, in acest an se vor opera majorri de accize (taxe speciale de consum ce se datoreaz bugetului de stat pentru anumite produse provenite din producia intern sau din import) la produsele din tutun, la alcool i la buturile alcoolice distilate, la benzin i motorin. Ministrul de stat Adriean Videanu a declarat recent c Executivul ar putea lua in calcul majorarea accizelor, dind de ineles c, in afar de produsele de mai sus, pot intra in calcul i altele. Pin la 1 iulie, conform calendarului, accizele la igarete vor crete cu 18,1%, astfel incit un pachet de igri va costa cu 710 lei mai mult. De asemenea, accizele la alcool i la buturile alcoolice i distilate vor crete cu 46%. In prezent, acciza pentru un hectolitru de alcool pur este 280 de euro, aproximativ 10,8 milioane de lei. De la 1 iulie, nivelul va fi de 410 euro, care inseamn la cursul actual 15,8 milioane de lei.

Fondul Monetar Internaional ii spune cuvintul

Celelalte majorri se vor opera pin la 31 decembrie. Surse din Ministerul Finanelor ne-au spus c termenele ar putea fi decalate, in sensul c majorarea prevzut la 1 iulie s-ar putea face de la 1 martie. Cum, de altfel, este foarte probabil ca i termenul de 31 decembrie s fie decalat. Sursele ne-au mai comunicat c atit majorarea, cit i decalarea calendarului vor fi convenite cu reprezentanii FMI la finele lunii ianuarie.

800 de lei in plus la litrul de motorin

Cea mai consistent cretere, cu excepia alcoolului, se va inregistra la acciza pe tutunul destinat rulrii in igarete, 41%. Accizele pentru igrile de foi i pentru tutunul destinat fumatului vor crete cu 11%. In ceea ce privete uleiurile minerale, creterea cea mai important va avea loc la motorina utilizat drept carburant auto, 9,1%. La 1.000 litri, acciza va fi de 226 de euro, fa de 207, cit reprezint in acest moment. Noul nivel al accizei va face ca preul motorinei s creasc in medie cu 800 de lei. Accizele la benzina cu plumb i la cea fr plumb se vor majora cu 2,2%, respectiv 2,9%. Acciza la benzina cu plumb va fi de 326 de euro pentru 1.000 de litri, iar la cea fr plumb - de 280 de euro. Urmare a acestor majorri, preul litrului de benzin va crete in medie cu 300-400 de lei.

Anul a debutat cu scderi la accize

Anul acesta nu este marcat numai de creteri. Pentru toate sortimentele de cafea, acciza a sczut cu 20%. Acciza la cafea prjit este de 1.000 de euro/ton, fa de 1.250 la cafeaua verde i de 680 de euro/ton, fa de 850, iar la cea solubil - 5 euro, fa de 4/kilogram. Totodat, a sczut cu 20% nivelul accizei la berea fabricat de productorii independeni cu o capacitate de producie anual ce nu depete 200 de mii de hectolitri. De la 1 ianuarie, camerele foto digitale nu vor mai fi accizate, ca urmare a intrrii in vigoare a unui act normativ elaborat de deputatul Varujan Pambuccian. Pin la 31 decembrie 2004, accizele la camerele foto digitale erau de 25%.

In perspectiv

In momentul intrrii in UE, vor fi introduse i alte accize la produse care acum sint neaccizate: energia electric, gazul i pcura. Acestea se vor aduga majorrilor operate intre timp la celelalte produse. Dup momentul integrrii, la energia electric romanii vor trebui s plteasc pentru fiecare MWh o acciz de un euro, iar firmele - 50 de euroceni. Euroacciza va fi resimit dup 2010, intrucit Bucuretiul a obinut o derogare de 3 ani de la data integrrii. Cit privete gazele naturale folosite in scopuri necomerciale, Romania a obinut o perioad de tranzit de 3 ani, urmind ca acciza, a crei valoare a fost stabilit la 2,6 euro/gigajoule putere caloric, s fie pltit, de asemenea, din 2010. Pentru pcur, autoritile romane au obinut o derogare de 3 ani pentru cea utilizat in termoficare i de 2 ani pentru cea utilizat in alte scopuri.