Banca de investitii Credit Suisse First Boston a fost desemnata castigatoare de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) pentru furnizarea de servicii de consultanta financiara in operatiunea de vanzare a pachetului de actiuni pe care statul il mai detine la Romtelecom, adica 44,99% din titluri.

"Speram ca in cel mai scurt timp contractul de prestari servicii financiare sa fie aprobat si semnat, astfel incat pana la jumatatea anului sa putem lansa Oferta Publica Initiala (IPO)", a declarat Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. El a mai precizat ca procesul de privatizare totala a SC Romtelecom SA se va desfasura in conditii de concurenta loiala si de transparenta, iar consultantul selectat va asigura derularea programului in cele mai bune conditii.

"Ministerul Comunicatiilor isi propune ca listarea primului pachet de actiuni Romtelecom sa aiba loc atat la BVB, cat si pe piata de capital internationala, dar procesul va depinde in mare masura de conditiile de piata la momentul tranzactiei", a mai precizat ministrul Nagy. El nu a dorit sa precizeze marimea primului pachet de actiuni care va fi listat, afirmand ca o decizie in acest sens va fi luata impreuna cu CSFB. In septembrie anul trecut, Nagy a afirmat ca statul roman va vinde treptat, intregul pachet de actiuni detinut la compania Romtelecom, un prim pas urmand sa aiba loc in anul 2006, cand vor fi listate o parte din operatiunile operatorului.

"In functie de concluziile studiului pe care il va intocmi consultantul, vom decide marimea pachetului de actiuni care va fi listat pe piata locala si/sau internationala de capital. Treptat vom vinde si restul actiunilor ramase in proprietatea statului", a spus la acea vreme ministrul Comunicatiilor.

Potrivit Reuters, Romtelecom ar putea fi evaluata in momentul listarii la doua miliarde de dolari, vanzarea de certificate de detinere de actiuni urmand a fi facuta pe bursa londoneza in prima jumatate a acestui an.

Aceeasi sursa mentioneaza ca autoritatile romane au in vedere emiterea de Global Depository Receipts (GDR - certificate care atesta detinerea de actiuni) la bursa din Londra, iar Romtelecom ar putea angaja pentru listare un broker local. La inceputul lunii noiembrie 2005, MCTI a primit noua oferte pentru furnizarea de servicii de consultanta financiara.

Ofertele au fost depuse de consortiile CA-IB, Goldman Sachs, ABN-AMRO si Rotschild; Citibank, EFG Eurobank si Ergasias; Credit Swiss First Boston (CSBF) si IEBA Trust; Deutsche Bank, BRD Securities si Alpha Finance; HSBC, BCR Securities si Dresdener Kleinwort Wasserstein; JP Morgan, RAEF, Intercapital Invest si Linklaters; Merrill Lynch si BT Securities; Morgan Stanley si Raiffeisen Bank; UBS, ING Securities si CET.

Actionarul majoritar al Romtelecom este grupul elen de telecomunicatii OTE, care detine din anul 2003, 54,01% din actiunile companiei.

In primele noua luni ale anului 2005, operatorul a raportat un profit net de 232,6 milioane de euro, in timp ce veniturile operationale au atins 690,7 milioane euro.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.