Saptamana trecuta euro a reusit sa urce de la 1,18 la aproape 1,2050 dolari. Cresterea a avut loc in ciuda faptului ca Rezerva Federala americana a majorat dobanda de referinta de la 4 la 4,25%, fata de 2,25% in euro-zona si putin peste 0% in Japonia.

Pietele internationale luasera in calcul aceasta decizie in urma cu cateva saptamani, ele fiind influentate mai mult de tonul comunicatului care a urmat deciziei Comitetului monetar al Fed, care a lasat de inteles ca urmeaza incheierea procesului de majorare a dobanzii, care a inceput in iunie trecut, cand nivelul era de 1%.

La cresterea euro a contribuit si publicarea deficitului comercial american, care in octombrie a inregistrat un nou record istoric, 68,9 miliarde dolari, fata de o prognoza de doar 63 miliarde dolari, iar deficitul de cont din trimestrul al treilea s-a cifrat la 195,8 miliarde dolari, pentru ultimele trei luni estimandu-se depasirea nivelului de 210 miliarde dolari.

Vineri, moneda unica, care a urcat de la 1,1960 la 1,2040 dolari, a fost sustinuta de indicele Ifo, barometrul climatului de afaceri german, care a crescut luna aceasta la 99,6 puncte, semn ca se asteapta o imbunatatire a cresterii economice, fenomen la care a contribuit si scaderea euro, care se apropiase la sfarsitul anului trecut de pragul de 1,37 dolari.

Pentru aceasta saptamana se estimeaza un culoar de fluctuatie pentru euro cuprins intre 1,17 si 1,2150 dolari, pietele reincepand sa tina din nou cont de problemele structurale ale economiei americane, o data cu oprirea procesului de majorare a dobanzii.

Dupa ce a urcat marti la un maxim de 541,2 dolari, pretul unciei de aur a inceput sa scada, coborand in partea a doua a saptamanii sub pragul de 500 dolari, vineri seara pe London Bullion Market situandu-se la un nivel de 506 dolari.

Astfel, uncia continua sa se mentina in jurul recordului de 509,2 dolari, atins in 1983. Scaderea se pare ca s-a datorat reducerii cererii pe pietele asiatice, dar analistii considera ca in viitor va fi depasit pragul de 550 dolari, investitorii dorind sa se protejeze in fata evolutiei crescatoare a preturilor materiilor energetice si previziunilor privind reintrarea dolarului pe un trend descendent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.