Saptamana trecuta euro a reusit sa urce de la 1,18 la aproape 1,2050 dolari. Cresterea a avut loc in ciuda faptului ca Rezerva Federala americana a majorat dobanda de referinta de la 4 la 4,25%, fata de 2,25% in euro-zona si putin peste 0% in Japonia.

Pietele internationale luasera in calcul aceasta decizie in urma cu cateva saptamani, ele fiind influentate mai mult de tonul comunicatului care a urmat deciziei Comitetului monetar al Fed, care a lasat de inteles ca urmeaza incheierea procesului de majorare a dobanzii, care a inceput in iunie trecut, cand nivelul era de 1%.

La cresterea euro a contribuit si publicarea deficitului comercial american, care in octombrie a inregistrat un nou record istoric, 68,9 miliarde dolari, fata de o prognoza de doar 63 miliarde dolari, iar deficitul de cont din trimestrul al treilea s-a cifrat la 195,8 miliarde dolari, pentru ultimele trei luni estimandu-se depasirea nivelului de 210 miliarde dolari.

Vineri, moneda unica, care a urcat de la 1,1960 la 1,2040 dolari, a fost sustinuta de indicele Ifo, barometrul climatului de afaceri german, care a crescut luna aceasta la 99,6 puncte, semn ca se asteapta o imbunatatire a cresterii economice, fenomen la care a contribuit si scaderea euro, care se apropiase la sfarsitul anului trecut de pragul de 1,37 dolari.

Citeste si:

Pentru aceasta saptamana se estimeaza un culoar de fluctuatie pentru euro cuprins intre 1,17 si 1,2150 dolari, pietele reincepand sa tina din nou cont de problemele structurale ale economiei americane, o data cu oprirea procesului de majorare a dobanzii.

Dupa ce a urcat marti la un maxim de 541,2 dolari, pretul unciei de aur a inceput sa scada, coborand in partea a doua a saptamanii sub pragul de 500 dolari, vineri seara pe London Bullion Market situandu-se la un nivel de 506 dolari.

Astfel, uncia continua sa se mentina in jurul recordului de 509,2 dolari, atins in 1983. Scaderea se pare ca s-a datorat reducerii cererii pe pietele asiatice, dar analistii considera ca in viitor va fi depasit pragul de 550 dolari, investitorii dorind sa se protejeze in fata evolutiei crescatoare a preturilor materiilor energetice si previziunilor privind reintrarea dolarului pe un trend descendent.