Una dintre cele mai mari companii financiare din Japonia se lupta sa faca fata unei pierderi de sute milioane de dolari cauzata de o simpla eroare de tiparire a unuia dintre brokerii sai. Mizuho Securities a oferit din greseala peste 6 sute de mii de actiuni la pretul simbolic de un yen, de mii de ori mai ieftin decat valoreaza acestea in realitate.

Tranzactionarea actiunilor pe internet a deschis pentru publicul larg piata bursiera, odinioara rezervata unei elite. Actiunile se vand si se cumpara cu mult mai repede, ceea ce sporeste profiturile.
Insa Mizuho Securities a descoperit vineri efectele negative ale acestei evolutii, intr-un mod cat se poate de brutal din punct de vedere financiar.

Unul dintre brokerii sai a primit instructiunea de a vinde o singura actiune a unei companii de recrutare de forta de munca, la pretul de 610 mii de yeni, adica peste 5 mii de dolari. Neatent, brokerul a comis probabil cea mai costisitoare eroare din istoria burselor.

A vandut exact pe dos, adica 610 mii de actiuni, cu doar un yen. Actiunile tranzactionate depaseau de 40 de ori capitalul subscris al clientului bursei. Conducerea de la Mizuho a avut nevoie de doua minute pentru a depista greseala, insa era deja prea tarziu. Vanzarea fusese autorizata, iar investitorii care stau tot timpul cu ochii pe bursa nu ratasera ocazia unui chilipir de asemenea proportii nemaivazute.

Mizuho, care a asteptat cateva ore pentru a-si recunoaste greseala, rascumpara acum actiunile vandute la pretul de piata si are toate sansele sa piarda circa 220

de milioane de dolari intr-o singura zi.
Guvernul a cerut bursei sa declanseze o investigatie pentru a se descoperi cum a fost posibil ca mecanismele electronice sa autorizeze o tranzactie in mod evident ilogica.

Petrecerea de Craciun a celor de la Mizuho a fost anulata si sunt toate sansele ca primele de sarbatori de anul viitor sa fie anulate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.