Scoaterea terenurilor din circuitul agricol costa in prezent de pana la cinci ori mai putin, in urma schimbarii sistemului de taxe. Prin modificarea Anexei nr. 1 a Legii fondului funciar au fost instituite noi taxe, mult mai mici, pentru scoaterea definitiva a terenurilor din circuitul agricol aflate in extravilan, facilitandu-se astfel dezvoltarea periferiilor marilor orase.

Daca pana in urma cu doua zile scoaterea definitiva a terenurilor din clasele 1 si 2, din extravilan impunea plata unei taxe de 800% din valoarea precizata in contractul de vanzare-cumparare, noul cuantum a fost stabilit la 400% in cazul terenurilor din clasa 1 si la 350% in cazul terenurilor din clasa 2. Cea mai spectaculoasa diminuare a taxei se constata la terenurile din clasa 3, caz in care, pana acum, taxa era de 500% din valoarea de tranzactiei, dar a fost redusa la 100%. Acelasi cuantum, de 100%, il va avea taxele si in cazul terenurilor din clasele 4 si 5, care erau stabilite la 400%, respectiv 300% din valoare.

In situatia in care terenul se afla in proprietatea investitorului, nefacand obiectul vreunui contract de vanzare-cumparare sau provine din concesionare, donatie etc., taxa se calculeaza la valoarea de circulatie a terenului in zona respectiva. In cazul in care se constata ca valorile din contracte, in cazul terenurilor din clasele 1 si 2, sunt mai mici decat cele stabilite de catre evaluatorii Ministerul Agriculturii, acest lucru fiind obligatoriu prin lege, atunci baza de calcul devine chiar aceasta valoare.

Modificarile in cauza au fost facute prin intermediul Legii 358/2005, publicata in Monitorul Oficial, pe 7 decembrie a.c.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.