Pachetul majoritar de actiuni al producatorului de medicamente Antibiotice Iasi ar putea fi scos la vanzare in primul semestru al anului viitor, iar privatizarea ar putea fi una atipica, a declarat ieri Ioan Nani, directorul general al companiei. Anuntul a venit in contextul in care producatorul a anuntat ieri, lansarea unei noi identitati corporative, urmand ca de anul viitor, compania sa intre intr-un amplu proces de rebranding. Pachetul de 53% din actiunile producatorului iesean este detinut in prezent de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) fiind transferat, de la Ministerul Sanatatii incepand cu luna august a anului in curs.

Alti actionari semnificativi ai companiei sunt fondul de investitii Broadhurst si SIF Oltenia. "Noi dorim o privatizare atipica si sper ca vom deveni parteneri cu alte companii serioase din domeniul farmaceutic pentru ca noi am facut pana in prezent tot ceea ce poate face un investitor serios", a mai precizat Nani. Potrivit directorului general, valoarea de piata a companiei iesene este in prezent de 130 milioane euro, de 37 de ori mai mare decat, valoarea pe care a inregistrat-o aceasta societate atunci cand s-au facut primele referiri la privatizare, in 1998.

Antibiotice detine de altfel noua fluxuri de productie, toate certificate GMP (Good Manufacturing Practice) toate operatiunile de retehnologizare necesitand investitii de aproape 20 milioane dolari in ultimii cinci ani. Potrivit oficialilor companiei, programul de modernizare va continua prin construirea unui centru modern de cercetare si studii de bioechivalenta, a carui realizare presupune o investitie de aproape un milion de dolari. La exact 50 de ani dupa ce a sintetizat penicilina pentru prima oara in sud - estul Europei, compania Antibiotice Iasi este in prezent principalul producator de medicamente antiinfectioase din Romania si al treilea producator autohton, in topul national al industriei farmaceutice.

Potrivit oficialilor, compania, a carei cota de piata este de 8,6%, vizeaza o cifra de afaceri petru acest an de aproape 60 milioane dolari, aceasta insemnand practic o dublare a acestui indicator financiar in ultimii cinci ani. De asemenea, societatea a inregistrat pe primele 10 luni ale acestui an, un profit brut de 184.492.940 mii lei vechi, fata de 124.246.870 mii lei cat a inregistrat pe anul 2004. Vanzarile companiei pe piata interna au avut o pondere de 85% in structura cifrei de afaceri, restul reprezentand exporturi. "Statele Unite ale Americii reprezinta o piata importanta pentru noi pentru ca pe aceasta piata practic ne-am dublat vanzarile in ultimul an, ajungand la 1,8 milioane dolari", a mai spus Ioan Nani.

Produsele exportate in SUA sunt certificate de autoritatea americana de profil - FDA (Food and Drug Administration), fiind vorba despre nistatina, vitamina B12, dar si cefalosporine. De altfel, Antibiotice se afla pe locul doi in lume, cu o cota de 25% din piata mondiala, ca producator al substantei active Nistatina, folosita pentru tratamentul micozelor. Portofoliul Antibiotice cuprinde 120 de medicamente din 11 clase terapeutice.

Antibiotice este listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti incepand cu anul 1997. Potrivit oficialilor companiei, capitalizarea bursiera a producatorului iesean este de 4.250 miliarde lei vechi.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.