Romania sustine demersurile privind crearea unei uniuni bancare la nivelul UE si procesul de consolidare a guvernantei din zona euro, dar considera ca acesta nu trebuie sa fie in detrimentul statelor din afara zonei euro, si va fi de acord cu introducerea unei taxe pe tranzactii financiare.

Potrivit MEDIAFAX, taxa pe tranzactii financiare va fi introdusa in masura in care va exista un acord in acest sens la nivelul Uniunii Europene, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu.

Pozitia Romaniei privind Uniunea economica si monetara de la nivelul Uniunii Europene a fost adoptata, marti, de Guvern printr-un memorandum initiat de ministerele Finantelor, Afacerilor Europene si Afacerilor Externe si avizat de guvernatorul Bancii Nationale.

In document se mai arata ca Romania este interesata sa participe la demersurile privind crearea unei uniuni bancare, respectiv a mecansimului unic de supraveghere.

Comisia Europeana a propus, in septembrie anul trecut, taxarea tututor tranzactiilor intre institutiile financiare (banci, burse, companii de investitii, companii de asigurari, fonduri de hedging).

Taxa se va aplica daca cel putin una dintre institutiile financiare implicate are sediul in UE, chiar daca tranzactia se desfasoara in afara spatiului comunitar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.