SIF-urile au adus, saptamana trecuta, castiguri de peste 10%

Piata bursiera a fost animata, saptamana trecuta, de tranzactiile cu titluri SIF, fapt ce a determinat si scumpirea altor actiuni. Indicele societatilor financiare, BET-FI, a atinsde patru ori, in perioada analizata, noi maxime istorice, castigand 11%. Indicele celor mai lichide titluri, BET, si cel al intregii piete, BET-C, s-au apreciat cu peste 3 procente.

Rulajul total a fost de 276,8 milioane lei, insemnand o medie zilnica de 55,3 milioane lei, in crestere, comparativ cu saptamana anterioara, cand media a fost de 31 milioane lei pe sedinta. Peste jumatate din valoarea totala saptamanala a tranzactiilor s-a obtinut ca urmare a transferurilor cu actiuni SIF.

Unii brokeri pun cresterea titlurilor societatilor financiare exclusiv pe seama privatizarii BCR, in timp ce altii mai adauga o cauza, si anume noul proiect al legii impozitarii. "Nu vad justificarea cresterii preturilor in piata datorita noului proiect de Cod Fiscal", declara Rares Nilas, director de operatiuni la societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, BT Securities. El afirma ca "explicatia cresterilor este data, clar, de fiecare societate in parte. SIF-urile sunt influentate de privatizarea BCR, fapt ce a antrenat intreaga piata".

Brokerul este de parere ca, "cel putin pe termen mediu, potentialul de crestere al SIF-urilor este de peste 50%". In prezent, BCR este inregistrata in activele SIF-urilor cu un pret mai mic, iar listarea bancii la Bursa ar creste valoarea ei in activele societatilor financiare.

Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea Euro Invest Vision, declara ca preturile actiunilor au crescut, saptamana trecuta, pe de o parte, datorita privatizarii BCR, iar pe de alta parte, datorita noului proiect de Cod Fiscal.

In acest context, "SIF-urile par sa fie cele mai atractive pentru investitori", spune el. Pe de alta parte, cresterea generalizata a pietei trebuie corelata si cu faptul ca au intrat foarte multi bani noi in piata", precizeaza Rares Nilas, argumentand ca tot mai multi investitori decid sa faca plasamente pe piata de capital, deoarece depozitele bancare si-au pierdut din atractivitate.

Titlurile bancare au contribuit semnificativ la aprecierea indicelui BET, acestea scumpindu-se cu aproximativ 9%. Lichiditatea ridicata a actiunilor Bancii Transilvania (TLV) a dus la o pondere de 12% din totalul pietei, fiind al doilea titlu in atentia jucatorilor, dupa SIF-uri. Brokerii cred ca pretul la care a ajuns o actiune TLV, 1,31 lei, este totusi prea mare.

"Recomandam prudenta la cumparare, intrucat banca vine dupa o ascensiune de sase luni, cotatia fiind aproape dubla fata de minimul din ex-dividend, de 0,665 lei/titlu", afirma analistii Intercapital Invest.

"Actiunile TLV sunt achizitionate, cel mai probabil, pentru alte ratiuni decat cele ale analizei fundamentale", opineaza consultantii de investitii de la KTD Invest.

Actiunile BRD au inregistrat o crestere saptamanala de aproximativ 8%, incheind sesiunea de vinerea trecuta la maximul istoric de 14,5 lei/actiune. Schimburile cu aceasta actiune nu au implicat insa volume mari. Potrivit analizei fundamentale, BRD are cei mai buni indicatori financiari dintre societatile bancare listate pe piata de capital autohtona.

Datele financiare peste asteptari prezentate de Petrom (SNP) au atras cumparatori, saptamana trecuta, astfel ca acest titlu a recuperat peste 3% din pierderile inregistrate de o buna perioada de timp. Pretul unei actiuni SNP a inchis vinerea trecuta la 0,44 lei/actiune.

Brokerii cred ca, desi inca sunt ordine mari de vanzare in piata la acest titlu, se va gasi o contraparte care sa le absoarba. La un profit pana la nivelul de 1,4 miliarde lei, obtinut de Petrom in primele noua luni ale lui 2005, castigul pe actiune este de 0,0251 lei.

Rompetrol Rafinare (RRC) a avut o evolutie contrara tendintei pietei. In perioada analizata, actiunile RRC au pierdut 5%. Decizia conducerii Rompetrol de a emite obligatiuni rezultate din convertirea datoriilor istorice catre stat, ce urmeaza sa se tranzactioneze la BVB, "n-au salvat evolutia acestui emitent, pe care au fost vizibile ordine mari de vanzare", afirma Razvan Pasol, director general al Intercapital Invest.

O explicatie a ieftinirii titlurilor RRC, oferita de broker, este aceea ca cel mai probabil in viitor urmeaza sa mai asistam la vesti legate de ancheta in care este implicata conducerea acestei companii, "intrucat rezultatele financiare de exceptie nu justifica o asemenea evolutie".

Brokerii de la Intercapital Invest sunt de parere ca preturile actiunilor ar putea sa mai creasca si saptamana aceasta.

Ei recomanda insa, investitorilor noi in piata, "prudenta la cumparare" si le sugereaza, totodata, "sa aleaga numai emitentii la care este justificata, pe criterii de rentabilitate financiara, o decizie de achizitie".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.