Imediat dupa Revolutie, Ion Iliescu a propus ca prima masura pentru dezvoltarea economica adoptarea modelului suedez, mai exact a politicii de protectie sociala din tara nordica. Dupa doua decenii, modelul nordic revine in actualitate.

Evident ca dorinta lui Iliescu nu s-a mai indeplinit, in conditiile in care Romania a intampinat mari dificultati in a trece la economia de piata si numai in primii doi ani de dupa Revolutia din 1989, produsul intern brut (PIB) a scazut cu 18,5%, scrie Wall-Street.ro.

La mai bine de 22 de ani de la aceasta vointa curajoasa a autoritatilor romane, un inalt oficial din Ministerul de Finante, secretarul de stat Liviu Voinea, propune ca romanii sa fie recompensati in cazul in care vor transmite Fiscului informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii. Iar ca model de inspiratie pentru domnul Voinea a fost tot poporul suedez.

„In Suedia vom analiza si sistemul denuntatorului, care functioneaza de ani buni acolo si ar putea fi implementat si la noi. Acolo oamenii primesc la posta scrisori in care sunt informati ca au platit un impozit X, dar li se transmite si daca unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazeaza pe faptul ca oamenii stiu cel mai bine situatia vecinilor si pentru cei care transmit informatii corecte despre acestia se aplica scutiri, sau li se da o recompensa si mai platesc doar diferenta“, a precizat Liviu Voinea.

Citeste intregul articol pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.