Cu 142 de miliarde de euro subventii acordate anual, Uniunea Europeana a decis sa inaspreasca lupta contra deturnarii de fonduri.

Cu toate ca Italia ramane tara care a deturnat cei mai multi bani in 2011, Romania se afla in fruntea clasamentului in ceea ce priveste numarul mare de cazuri de frauda din banii europeni, inregistrand 225 de anchete.

„Ceea ce este ingrijorator in cazul Romaniei, este rata scazuta de condamnari la sfarsitul procedurilor judiciare angajate”, spune Lothar Kuhl din cadrul OLAF. „Cazurile semnalate sunt anchetate, dar suspectii sunt rareori condamnati. Important este nu atat numarul de cazuri transmise, cat eficacitatea cu care ele sunt tratate de autoritatile nationale. Statele care prezinta un numar mare de cazuri netratate tradeaza ineficienta sistemului lor judiciar de a-i pedepsi pe infractori”, relateaza evz.

Finantare europeana pentru 2.800 de proiecte de afaceri la tara


In Romania 73% din actiuni au fost respinse in timpul proceselor si doar 23,4% fac obiectul unui ordin judecatoresc.

Germania se situeaza pe pozitia a doua, surprinzand pe toata lumea, cu 168 de cazuri anchetate. Italia ocupa locul trei in clasament avand in vedere cele 112 cazuri pe care le are.

CE nu doreste sa ne lase fara fonduri europene

Fiind membru nou al Uniunii Europene, Romania face obiectul unui dispozitiv de control special care explica detaliat numarul mare de cazuri de frauda semnalate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.