Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi va continua si in 2005 trend-ul ascendent, insa nu se va putea vorbi despre o evolutie spectaculoasa. Se estimeaza o crestere a indicelui oficial BET cu 30-50%. Brokerii atrag atentia ca nu toate societatile care au avut o evolutie buna pe piata de capital in 2004 vor fi la fel de atractive si in 2005. Obligatiunile municipale vor fi preferate depozitelor bancare datorita dobanzilor semnificativ mai mari. Si fondurile mutuale isi vor face mai bine simtita prezenta la bursa, printr-o activitate mai dinamica a SAI-urilor.

Este foarte posibil ca si in 2005 companiile care au atras, pana acum, atentia jucatorilor de pe piata bursiera sa ocupe pozitii de top. BRD, Banca Transilvania, Petrom, Antibiotice se numara printre aceste societati, desigur alaturi si de alte cateva companii din diverse sectoare industriale, care au adus profit investitorilor. Brokerii atrag insa atentia ca o evolutie pozitiva a unei societati nu garanteaza ascensiunea si in viitor a acesteia pe piata de capital. De aceea, orice investitor trebuie sa aiba in vedere faptul ca actiunile considerate atractive pot deveni oricand neinteresante. Pana la proba contrarie insa, este bine ca actiunile solide sa fie urmarite. Unele dintre companii vor ramane subevaluate, cum este, de exemplu, cazul SIF-urilor, este de parere directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol. Pe ansamblu, BVB se va mentine si in 2005 pe traiectoria ascendenta, dar nu vor avea loc cresteri foarte mari. Razvan Pasol prognozeaza, pentru acest an, o crestere a indicelui oficial al BVB, BET, intre 30% si 50%.

Randament bun la obligatiuni

Obligatiunile municipale vor fi si anul acesta mai atractive decat depozitele bancare. Dobanzile la acest tip de plasament sunt, in prezent, la un nivel de 17-18%, in timp ce dobanzile bancare pentru populatie vor fi in scadere anul acesta, putand sa ajunga, potrivit specialistilor, la 8-10%. Este o diferenta semnificativa, sustin brokerii, care se va mentine in continuare, chiar daca exista si posibilitatea ca dobanzile la obligatiuni sa scada usor. Obligatiunile corporatiste au sanse sa devina si ele mai cautate in 2005. S-a tranzactionat un numar destul de redus de obligatiuni pana acum, afirma reprezentantul Intercapital Invest, desi s-a remarcat o imbunatatire fata de 2003. Se estimeaza ca, anul acesta, nivelul tranzactiilor de obligatiuni corporatise va fi ceva mai ridicat, datorita aparitiei pe piata, ca emitenti directi de obligatiuni, a Bancii Romane de Dezvoltare, Raiffeisen Bank, Finansbank, precum si a grupului BCR, prin emisiunea BCR Leasing, ceea ce constituie un semnal puternic pentru piata de capital.

Societatile de administrare a investitiilor vor deveni mai active?

In privinta fondurilor mutuale, specialistii prognozeaza o schimbare de abordare a pietei de capital, ca urmare a cresterii constante a Bursei autohtone in ultimii patru ani. Avand in vedere acest aspect, societatile de administrare a investitiilor (SAI) vor deveni mai active, astfel ca prezenta fondurilor administrate de acestea vor creste. In prezent, doar 4-5% din activele fondurilor de investitii romanesti sunt plasate in actiuni listate, procent destul de mic. Majoritatea fondurilor de investitii vor ramane dedicate instrumentelor cu venit fix. Presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), Dan Nicu, afirma, la sfarsitul lui 2004, ca "este de asteptat ca, in perioada urmatoare, recentele fluctuatii ale ratelor de schimb ale monedei nationale fata de euro si dolar sa reprezinte un impuls suplimentar pentru investitori in orientarea lor catre fondurile deschise de investitii cu lichiditate mare". De curand, pe piata a mai aparut un fond mutual, FCI KD Maximus, orientat catre investitiile in actiuni.

Prea putini emitenti noi

In ceea ce priveste numarul emitentilor, se pare ca piata bursiera nu va diferi prea mult in 2005 de cea de anul trecut. Sunt asteptate sa se privatizeze prin intermediul pietei de capital trei companii de stat, Electrica Transilvania Nord, Electrica Muntenia si Transelectrica, dar pachetul de actiuni lansat pe aceasta piata este nesemnificativ, de doar 5%. In 2006, ringul bursier se va innoi cu Romgaz si Transgaz, care vor veni tot cu 5% din actiuni. Conducerea Bursei spera insa ca, incepand cu acest an, sa atraga mai multi investitori prin diversificarea ofertelor. Instrumentele derivate se vor putea tranzactiona si la BVB, insa numai dupa fuziunea cu Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu, lucru care este posibil sa se intample la jumatatea anului. De asemenea, se spera ca titlurile de stat sa se tranzactioneze la BVB. Pentru tranzactionarea acestora, dar si a actiunilor necotate, Bursa a perfectionat sistemul electronic Arena.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.