Grecia este obisnuita cu standardele occidentale de trai intr-o masura prea mare pentru a accepta sa indure austeritatea necesara recuperarii economice.

"In Grecia s-a trait in timpul ultimelor doua generatii de pe urma capacitatii de a mentine ridicat nivelul ajutorului social. Nu au un punct de referinta si le este mult mai greu sa-si adapteze comportamentul", a declarat, intr-un interviu pentru Bloomberg, Riho Unt, directorul general al SEB Pank, divizia din Estonia a grupului suedez SEB.

Estonia, Lituania si Letonia au inregistrat contractii economice mai mari decat orice alta tara din lume in timpul crizei din 2008-2009. Letonia, unde economia a scazut cu 18% in 2009, a avut nevoie de ajutorul FMI. Masurile de austeritate care au insotit finantarea de la Fond au fost, insa, tolerate de o populatie care a indurat, inainte de prabusirea URSS si in primii ani de tranzitie la capitalism, lipsuri la alimente si alte bunuri, precum si hiperinflatie, scrie MEDIAFAX.

Economia Estoniei a crescut cu aproape 4% in primul trimestru, potrivit datelor preliminare ale biroului de statistica. Exporturile au urcat cu 9% in acest inteval, dupa un avans de 54% in aceeasi perioada a anului anterior.

"In Estonia, chiar si in momentele grele ale crizei, comparai cu perioada de dinaintea independentei si intelegeai ca viata s-a imbunatatit", a spus Unt.

Economia Greciei se va contracta cu 4,7% in acest an, dupa un declin de 6,9% in anul anterior, potrivit Comisiei Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.